Intrigi.bg Актуално И Варна си е купила от „златните тоалетни“ за по 12 хил....

И Варна си е купила от „златните тоалетни“ за по 12 хил. евро кв.м

299
0

Cледвайки примера на столичната община, администрацията на варненския кмет Иван Портних също е обзавела Приморския парк на града с три „златни“ автоматични и самопочистващи се тоалетни на обща стойност 343 хил. лв. Това установи проверка на „Дневник“ по Закона за достъп до обществена информация. При положение че всяка от тоалетните заема около 5 кв.м, това означава, че доставката и монтажът им са излезли по около 12 хил. евро кв.м. В момента най-луксозните жилища във Варна се продават на цени около 3.5 хил. евро квадратния метър „до ключ“.

Трите тоалетни са изградени по проекта „Естетизация и модернизация на градската среда във Варна“ на стойност 34.4 млн. лв. Над 25.2 млн. лв. от тях са от безвъзмездно финансиране по програма „Региони в растеж“ 2014 – 2020 г. на Европейския съюз. С тях са доставени един единичен и друг – двоен модул, които са монтирани в различни части на Морската градина. Въпреки че според общинската документация тоалетните са били въведени в експлоатация още в края на октомври м.г., две от тях заработиха едва преди месец. Третата не работи и в момента, а от местната администрация упорито отказват информация за причините.

Както в София, така и във Варна

съоръженията са доставени от компанията „Екотой“. Според отговорите на въпроси, изпратени до местната администрация в морската столица, единичната автоматична и самопочистваща се тоалетна струва 121 560 лв. с ДДС, а двойната 221 220 лв. с ДДС. Така общата им цена става близо 343 хил. лв.

Трите тоалетни, монтирани във Варна, са напълно идентични с тези пред НДК и в градинката пред „Кристал“ в столицата. Според гражданското сдружение „Спаси София“ всяка от тях заема площ от около 5 кв.м. Това означава, че заедно с цената за монтажа

един кв.м от варненските тоалетни излиза около 23 хил. лв.

или около 12 хил. евро. Справка с офертите на няколко компании за търговия с недвижими имоти показва, че в момента цената на най-луксозното строителство в града е около 3-3.5 хил. евро на кв.м „до ключ“. В тази цена със сигурност влиза и поне една луксозно изпълнена тоалетна.

Единичният вариант на "златните" тоалетни в Морската градина на Варна струва 121 560 хил. лв.
Единичният вариант на „златните“ тоалетни в Морската градина на Варна струва 121 560 хил. лв.

Вероятно заради високата технологичност на новите тоалетни монтирането им във Варна е наложило промени в правилника за дейността на общинското предприятие „Управление на проекти и озеленяване“. Това става ясно от

параграф с любопитно съдържание

в докладна записка на кмета на града Иван Портних. Тя е внесена за разглеждане от последната сесия на общинския съвет. С въпросния текст звеното на местната администрация получава задачата „да упражнява текущия контрол върху организацията на работата, управлението и изпълнението на дейностите, свързани с

управление и стопанисване на самопочистващите се автоматични тоалетни,

разположени в Морска градина – гр. Варна“.

Още по-любопитни са мотивите за предложението на кмета на Варна. Ето какво е записано в тях:

„Чрез приемането и прилагането на направените предложения ще се допринесе за повишаване качеството на живот, комфорта и уюта на посетителите на Морската градина, така също паркът ще се превърне в още по-приятно място за разходка, отдих и спорт. Събраните постъпления от

ползването на услугата ще бъде в приход на бюджета

на Община Варна“.

Въпреки цената си двойната тоалетна в района на Летния театър във Варна работи само на 50%
Въпреки цената си двойната тоалетна в района на Летния театър във Варна работи само на 50%

Използването на автоматични самопочистващи се тоалетни отдавна не е новост за големите градове в Европа. Според специализирания блог Franciliensdemain само преди осем години в Париж е имало близо 400 подобни съоръжения. За тях кметството на френската столица е похарчило 11.3 млн. евро. Това прави по около 30 хил. евро за една тоалетна.

Друга медия – сайтът на изданието „20 минути“, което се разпространява безплатно във Франция, съобщава, че подобни съоръжения през 2018 г. са били поставени и в Тулуза. За да осигури „комфорт и уют“ на гражданите, местният бюджет е платил единствено разходите за монтаж. Всички тоалетни са били доставени от голяма рекламна компания, която е поела и поддръжката им.

По същата схема преди година автоматични самопочистващи се тоалетни са били поставени и в Белград. Въпрос на сметка.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име