Intrigi.bg Политика И „Атака“ на консултации при Радев, Сидеров с искания преди изборите

И „Атака“ на консултации при Радев, Сидеров с искания преди изборите

330
0

Одит на „Информационно обслужване“ АД и изчистване на избирателните списъци от гласове „фантоми“ предложиха от „Атака“ на консултациите с президента Румен Радев във връзка с предстоящите парламентарни избори.

Припомняме, че по-рано днес държавният глава се срещна с ГЕРБ, БСП и ДПС. Представителите на ВМРО и НФСБ отказаха среща с Радев и се обявиха против гласуването по пощата. На консултациите с ВОЛЯ президентът и лидерът на партията Веселин Марешки си размениха остри реплики и обиди. 

Лидерът на партията Волен Сидеров каза, че ако тези въпроси не се решат, датата на вота е подробност.

От „Атака“ призоваха президентът Румен Радев да бъде гарант за честността на тези избори.

Волен Сидеров каза, че в момента в България за изборите има около 600 000 фантома или „мъртви души“. Той цитира статистика от НСИ, според която българите, които са над 20 години са 5 636 267, а от ЦИК данните са, че има 6 221 729 души или разлика от 585 482 гласа.

Излиза, че ЦИК представя близо 600 000 повече гласа от реално съществуващите, каза Сидеров.

Какво се прави с разликата с тези близо 600 000 несъществуващи избиратели, трябва ли да има преразглеждане на избирателните списъци и оттам ще дойде датата на изборите, попита Сидеров.

Волен Сидеров каза също, че за „Атака“ е важно да се направи одит на „Информационно обслужване“, бордът на дружеството да се разшири и в него да влязат представители на опозиционни партии и на граждански движения, за да има надзор върху дейността му.

По думите му това в момента е невъзможно, никой не знае какво става в дружеството, как се назначават хората, какъв софтуер се ползва за обработката на данните. Искаме да има прозрачност в „Информационно обслужване“, каза Сидеров.

Кадри: Булфото

От своя страна президентът Румен Радев определи повдигнатите въпроси като важни. Той посочи, че преди година на среща в президентската институция, с участието на ръководителите на ГРАО и НСИ, е бил поставен и въпросът с отстраняването на т.нар. мъртви души от списъците. Това, което получихме като уверение от ГРАО беше, че могат да почнат такъв процес, но е труден, и то само при поставена задача от изпълнителната власт. Този, който трябва да контролира изпълнителната власт, е парламентът. Парламентът трябва да изпълнява много по-активно правомощията си по контрол върху изпълнителната власт, както е по Конституция, а не обратното. Рано или късно този въпрос трябва да се реши, коментира Румен Радев.

По отношение на „Информационно обслужване“ президентът отбеляза, че е имало интересна поправка в закона, в която вече са се делегирали изрично правомощията, пожизнено, ЦИК не да възлага, а да предава за обработка всички резултати от протоколите, директно на дружеството.

Аз наложих вето, защото това означава пожизнен монопол, естествено то беше отхвърлено. С такъв подход към законови промени, „Информационно обслужване“ се превръща в „черна кутия“, коментира Радев на срещата.

На последната от консултациите с парламентарните партии президентът посочи, че информацията, която предоставят от „Атака“, ще бъде разгледана задълбочено и, където намерят основание, от президентството ще поставят въпросите пред съответните институции.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име