Intrigi.bg Спорт ИСТОРИЯТА НА МИТИЧНИЯ РОКИ МАРЧИАНО, КОЙТО БЕ ИДОЛ ДОРИ НА МОХАМЕД АЛИ

ИСТОРИЯТА НА МИТИЧНИЯ РОКИ МАРЧИАНО, КОЙТО БЕ ИДОЛ ДОРИ НА МОХАМЕД АЛИ

101
0
395089 04: (FILE PHOTO) Television variety show host Ed Sullivan (L) and boxer Rocky Marciano remove their jackets on stage during Sullivan's variety show, "Toast of the Town," in the 1950s. September 28, 2001 marks 100 years from Sullivan's birthday. (Photo by Getty Images)

Когато говорим за най-великия боксьор в света, няма как да не споменем името на Роки Марчиано. Синът на италиански имигранти в САЩ записва 49 победи и нито една загуба в кариерата си. Само шестима от съперниците избягват нокаута от ръцете на Броктънския блокбъстър.

Статистиката му не е натрупана срещу никому неизвестни анонимници. В кариерата си Марчиано надвива величия като Джо Луис, Арчи Мур и Джърси Джо Уолкът. За съжаление на всички фенове на тежката категория, Роки умира едва на 45 години, когато на 31 август 1969-а загива в самолетна катастрофа.

Истинското име на легендарния боксьор е Роко Франсис Маркеджано. Тъй като се явява прекалено трудно за произнасяне от американците, впоследствие името му е съкратено за улеснение. Като дете, Роки има далеч по-големи проблеми от името си – семейството живее в огромна бедност, заради което на момчето се налага да работи.

Марчиано мете улиците, чисти сняг и товари където каквото му попадне, за да припечели някой долар допълнително. В свободното си време Роки се занимава с бейзбол, но спира, след като чупи ръката си.

През 1943 Марчиано е мобилизиран във Военноморските сили на САЩ, където за първи път се пробва в бокса. Юмруците му бързо добиват популярност сред моряците, а Роки се превръща в предпочитан приятел по чашка, който да ти пази гърба по баровете, когато стане проблем.

Именно тогава се ражда и неподражаемият стил на Роки, който с ниската си стойка се „гмурка“ под правите удари на противника, като по този начин успява и да скъси дистанцията до минимум. Тактиката му е продиктувана и от физиката му. Марчиано не е особено висок – едва 180 см, като не притежава и най-дългите ръце, заради което трябва да измисли нещо, с което да се противопостави на по-големите си противници.

Не след дълго талантливият боксьор е забелязан от промоутъра Ал Вейл. Роденият Броктън Марчиано бързо започва да си изгражда име и в рамките на четири месеца поваля „приспива“ първите си петима противници, като никой от тях не оцелява повече от три рунда на ринга. Към мощта в двете си ръце, Роки притежава още здрава брадичка и сериозна физическа издръжливост.

Единствената му слабост се смята, че инкасира много удари. Въпреки това, благодарение на прекрасните си прави удари и ъперкъти, Броктънския блокбъстър бързо разколебава съперниците си от порива им да атакуват. Публиката се влюбва в до скоро непознатия боксьор заради атрактивния му стил на игра и шегите, които ръси при всеки досег с журналистите.

Марчиано продължава да ниже победа след победа, като се бие между 10 и 15 пъти годишно. Съперниците му падат един след друг, но скоро идват и по-тежките мачове. Един най-оспорваните му двубои е срещу Роланд Ла Старза през 1950-а, когато Марчиано печели с разделено съдийско решение.

Следващият сериозен тест е срещу легендарния Джо Луис, но по-възрастната звезда е нокаутирана в осмия рунд. Скоро Роки получава шанс да се бие и за световната титла. Шампионът Джо Уолкът кара претендента да се поизпоти сериозно за победата и дори успява да го прати в нокдаун, преди да загуби в 13-ия рунд. В реванша Роки се справя далеч по-бързо и нокаутира вече бившия шампион още в първия.

След като печели пояса, Марчиано започва да се бие доста по-рядко. Проблеми в гърба го вадят от ринга за дълго. След като защитава успешно титлата си шест поредни пъти, Роки обявява оттеглянето си от спорта едва на 32. В последния си двубой Броктънския блокбъстър нокаутира известния Арчи Мур.

Според някои решението му да се откаже е било продиктувано от конфликт с мениджъра му. Съпругата му Барбара смята, че тя е причината Роки да спре с бокса. На Барбара ѝ писнало да гледа насиненото и подуто лиже на съпруга си, който, освен това, напускал семейството за по няколко месеца преди всеки мач.

След като окача ръкавиците, Марчиано започва да се занимава с бизнес, където се оказва не по-малко успешен. Освен спортен, американецът с италиански корени се оказало, че притежава и талант за бизнес.

Роки инвестира в няколко недвижими имота. И до днес се носят легенди, че бизнес успехът на Марчиано се дължи на негови дълбоки връзки с мафията, които боксьорът понякога дори не се опитва да крие. Бившият боксьор се превръща в истински бизнесмен и постоянно снове със самолет между различните градове на САЩ, за да сключва сделки.

Междувременно, категорично отказва всякакви оферти за завръщане на ринга, колкото и пари да му предлагат. На семейния фронт също всичко изглежда, че се нарежда за Марчиано, след като напуска спорта. От разбивач на челюсти Роки се превръща в примерен баща и съпруг.

Ден преди 46-ия си рожден ден легендарният боксьор умира в самолетна катастрофа. Машината е управлявана от бизнес партньор на Роки, който не успява да се ориентира добре заради лошото време и не успява да удържи самолета при кацане, разбивайки го в дърво в близост до пистата.

Хиляди фенове се стичат, за да изпратят Марчиано в последния му земен път. А великият Мохамед Али казва за него: „Когато бях дете и чуех по радиото, че Роки излиза на ринга, вече знаех кой ще победи. Марчиано има огромно влияние както върху мен като човек, така и върху кариерата ми. Той беше прекрасен пример за подражание. Велик боксьор и човек.“

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име