Intrigi.bg Спорт Историята на едно изпълнено обещание от Тайсън към Али

Историята на едно изпълнено обещание от Тайсън към Али

795
0

Годината е 1980-а. Лари Холмс се изправя срещу вече застаряващия Мохамед Али в Олбъни в мач за световната титла. Али губи мача, но двубоят впоследствие ще се превърне в основополагащ фактор за изграждането на друга шампионска кариера.

Тогава, на озни мач, в публиката е едно 14-годишно момче на име Майк Тайсън

Бъдещият световен шампион е заведен на мача от треньора си и втори баща Константин Къс Д`Амато. Двамата пътуват около час от Катскил, Ню Йорк за мача. Младият Тайсън става свидетел на загубата на идола си, след което се кълне, че ще отмъсти за Али.

„Къс много силно искаше да го победя. Бях обиден от начина, по който победи Али. На връщане към Катскил никой не каза и дума в колата. Всички бяхме много разстроени. На следващата сутрин Къс се обади на Мохамед Али и му каза „Тук имам едно младо чернокожо хлапе, което ще бъде световен шампион някой ден и искам да говориш с него“, споделя Тайсън в интервю пред ESPN през 2011-а.

Тайсън поема слушалката и казва на Али:

„Когато порасна, ще се бия с Холмс и ще отмъстя за теб“.

Тайсън дори помни датата – 2 октомври. Тогава Майк все още не е получил прозвището си Железния Майк, тъй като е на 14, но никога не забравя за обещанието си.

Седем години по-късно Тайсън се среща с Холмс. Али е поканен за гост в ъгъла на Тайсън. Качва се на ринга и прошепва в ухото му: „Помни какво ми обеща – отмъсти за мен.“

Четири рунда без седем секунди по-късно Холмс е нокаутиран след третия нокдаун в рунда. Майк Тайсън защитава световната си титла, но по-важното тогава е изпълненото обещание.

За съжаление на Тайсън, Къс Д`Амато не успява да стане свидетел на това изпълнено обещание. Човекът, осиновил Тайсън, умира година преди Майк да стане най-младият шампион в тежка категория на едва 20 г.

Поглед в миналото: Непобедим Майк Тайсън разпилява Лари Холмс ...

„Исках да бъда велик шампион, да се бия, да нокаутирам противниците си. Идвам отникъде, човек с моя произход и моите родители – майка ми беше проститутка, а баща ми – сводник. Срещнах Къс Д`Амато ме заведе на места, на които не съм си и мечтал да отида“, казва още Тайсън в онова интервю.

„Всичко, което Къс ми каза, се сбъдна – това, че ще бъда световен шампион и че никой никога няма да ме забрави.“

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име