Intrigi.bg Куриози Историческо: Чикаго с нов кмет – тъмнокожа жена гей

Историческо: Чикаго с нов кмет – тъмнокожа жена гей

641
0

Исторически вот в кметските избори в Чикаго. За първи път американският град ще бъде ръководен от жена, при това от афроамерикански произход и открита лесбийка.
Бивш федерален прокурор без никакъв политически опит, тъмнокожа и открита лесбийка. Личността на Лори Лайтфут е съвкупност от всички качества, които до скоро бяха чужди на политиката, предаде Bulgaria ON AIR.

„Тази вечер много малки момичета и момчета ни гледат и виждат нещо различна“, отбелязва тя и допълва, че заедно с хората ще направи крачката и ще постави интересите на хората пред всичко.

Победата на изборите обаче е само началото. Лайтфут ще трябва да се справи с редица проблеми в града – от ширеща се престъпност, до финансови проблеми и класово разделение.

Лайтфут спечели битката за поста на балотаж срещу Тони Прекуинкъл, друга афроамериканка. „На изборите бяхме конкуренти, но нашите различия са нищо в сравнение с това, което може да постигнем заедно“, коментира Лайтфут конкурентката си.

Кандедатурата на Лори за кмет идва в момент, когато различни организации призовават лесбийките и гейовете да получават възможност за по-активна роля в обществения и политически живот.

А успехът на афроамериканката е поредната индикация – все по-често гласоподавателите възлагат надежди на нетрадиционни кандидати, вместо на закоравели политици с остарели практики и разбирания.


Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име