Intrigi.bg Мистерии Исторически моменти от миналото десетилетие

Исторически моменти от миналото десетилетие

105
0

Идеите в политическата и културната сфера в наши дни имат много по-кратка продължителност на живот, отколкото преди появата на интернет.

Те просто нямат време да се развият, преди всички да се уморят от тях и да са готови да продължат напред.

Това прави наистина трудно да се разработят определящи десетилетия стилове, мода и идеологии, в сравнение с предишни десетилетия. Но не означава, че не сме имали запомнящи се моменти и интересни личности, за които да говорим.

Вижте исторически моменти от периода след 2010 г., които ще слязат в учебниците по история. Те ще ви помогнат да осъзнаете, че изминалата декада не е толкова скучна, както предполагат някои носталгични фенове на миналото.

Стриймингът убити видеотеките

2014 г. бележи последната година за много вериги видеотеки, включително легендарните Blockbuster. Видео гигантът обяви фалит и затвори почти всички свои обекти, тъй като продажбите на DVD паднаха.

Netflix въведе нов начин за консумация на съдържанието: стрийминг. Това даде началото на нова ера и завинаги промени индустрията на забавленията.

Арабската пролет

Причините за Арабската пролет бяха много и дългогодишни. От десетилетия арабското население се сблъсква с репресии срещу свободата на словото, нарушения на човешките права, икономически лошо управление, корупция и политическо несъгласие. 

Справедливостта и човешкото достойнство не са приоритет в повечето държави. Всичко това породи поредица от антиправителствени протести, въстания и въоръжени бунтове, които се разпространиха в голяма част от ислямския свят в началото на 2010 г.

Почти десетилетие по-късно все още има конфликти в много страни в Близкия изток. Анализаторите ги наричат ​​Арабската зима.

Полет 370 на Malaysia Airlines

Когато пътническият самолет на Malaysia Airlines изчезна без следа в началото на 2014 г., съдбата на самолета и неговите 239 пътници и екипаж се превърна в една от най-големите авиационни мистерии в историята.

Липсващият самолет привлече вниманието на милиони по целия свят, задейства многонационално търсене и изобилие от конспиративни теории. Години наред полетът остава неразгадана загадка, а бившият министър-председател на Малайзия Наджиб Разак заяви, че той е завършил някъде в Индийския океан.

„Златен век“ на телевизията

Някои могат да смятат, че първият Златен век на телевизията е настъпил през 50-те години. Други могат да твърдят, че всичко е започнало през 90-те години с телевизионни сериали, като Приятели и Досиетата Х.

Но според данните 2010-те безспорно са истинският Златен век на телевизията. Потребителите смениха кабелната за по-евтини онлайн стрийминг услуги, като Hulu, Netflix и Amazon Video, които дори започнаха да произвеждат собствени програми.

Еднополови бракове

Социалните нагласи се промениха и гей общността постигна значителен напредък в търсене на правата си през десетилетието, особено на Запад и в части от Азия и Африка.

По-конкретно, еднополовият брак беше законно осъществен и признат в няколко държави през десетилетието, включително Австралия, Бразилия, Канада, Франция, Германия, Мексико, Обединеното кралство и САЩ (всички петдесет щата).

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име