Intrigi.bg Актуално Истината за 5G

Истината за 5G

436
0

Супербърз интернет, за който вече няма недостъпни точки на света, и Интернет на нещата (IoT), с който контролираме всичко от хладилника до осветлението в дома – това вече не звучи като необозримо бъдеще.

Напротив, с навлизането на новите технологии свързаността – бърза и сигурна – се превръща в абсолютна необходимост, и днес започваме да се чудим как сме живели преди това.

Неизменна част от това е и новото поколение 5G мрежа, която вече навлиза и в България.

Да, третото поколение мрежа за пренос на мобилни данни ни донесе усещането за истински висока скорост на мобилния интернет и трансфера на данни, а четвъртото ни накара да осъзнаем какво можем да направим със смартфон в ръка и стабилна свързаност. Сега сме на прага на петото поколение, което ще ни предостави още повече възможности, всички от които са буквално на върха на пръста ни.

Трябва да признаем, че около 5G витаят някои неистини и откровени спекулации, които, убедени сме, ще се разсеят напълно, когато осъзнаем капацитета, който новото поколение мрежа носи със себе си. Затова ще започнем с малко полезна теория, която напълно развенчава митовете, съпътстващи 5G.

Тази технология за безжична комуникация се разделя на три вида вълни – милиметрови, средночестотни и нискочестотни. Добре познатата ни четвърта генерация за пренос на мобилни данни или 4G използва ниските честоти, така че до тук няма нищо притеснително. Към тях се добавят средните и милиметровите вълни, но общите честоти на 5G никога не надхвърлят 72 гигахерца.

За да ви успокоим напълно, ще кажем, че стойността е много далеч от всякакви международни дефиниции за пределни стойности на радиовълни.

За сметка на това именно наборът от три отделни вида вълни прави 5G мрежата без конкуренция при бързината, сигурността и точността при преноса на данни и я превръща в технология, която действително не познава граници.

Допълнителен плюс е, че мобилните оператори могат да използват вече изградената за 4G инфраструктура и така да предоставят на потребителите си възможността да се докоснат до бъдещето още тук и сега.

Ползите от петото поколение мобилна мрежа обаче са неизброими. Вече споменахме бързия интернет, който става необходимост в ежедневните задачи и във времена, които изискват гъвкавост и приспособимост. Но възможностите на 5G далеч надхвърлят стрийминга без секунда засечка и мобилен гейминг, който не познава думата „лаг“.

Представете си бъдеще, в което дигиталните видеоконференции протичат толкова гладко, сякаш са на живо. Или момент, в който медицински специалист ще може да напътства процедура дистанционно, без капка притеснение, че процесът ще бъде прекъснат и опропастен от проблеми с интернет свързаността.

Снимка: iStock

Нека не забравяме и IoT или възможността в един не много далечен момент домът ни да е толкова „умен“, че да бъде управляван с няколко клика по тъчскрийна или с една-две гласови команди. С помощта на 5G, разбира се!

Световният опит вече сочи, че в подобни и още други насоки 5G е незаменима иновация.

Някои от най-атрактивните туристически градове в Италия например вече разработват цялостна система, която да улесни пътешествениците и да им предостави неподозирани възможности. Платформата ще работи в няколко насоки, като всяка от тях ще разчита на 5G мобилната мрежа, за да функционира безпроблемно и ефикасно.

Така например тя ще предоставя на туристите виртуална карта, която да ги напътства сред интересните забележителности, а когато ги достигнат – ще им сервира и важна, любопитна и изчерпателна информация за това, което е пред очите им.

Същата програма предвижда и разработката на своеобразни „дигитални градове“, които могат да бъдат разгледани онлайн чрез очила за добавена реалност. В подобни ситуации всеки потребител ще оцени мрежата от ново поколение, която ще му позволи да посещава цели нови светове, дори и всъщност да е в комфортния си дом.

В светлината на събитията от изминалата година пък медицинските факултети на Барселона и на Оксфорд използват 5G свързаността, за да обменят по бърз и многостранен начин информация и разработки на тема коронавирус, медикаменти и разработка на ваксини. Както посочват редица реномирани технологични издания, именно тази надеждна 5G връзка между специалистите е спомогнала за безпрецедентен напредък в някои жизненоважни разработки.

Добрата новина е, че България не изостава от световните тенденции.

Страната поддържа една от най-бързите интернет връзки и вече уверено върви към 5G свързаност и нова технологична революция. Вече беше проведен търгът за необходимите честоти, а изграждането на нови станции, ако са необходими, беше улеснено максимално от властите.

Тя гарантира и че ще предостави необходимия спектър от трите вида честоти, за да се осигури максимално 5G покритие на територията на страната. Времето за оптимизация на вече наличната инфраструктура се предвижда да отнема не повече от три до осем месеца в зависимост от нейното настоящо състояние.

С тези темпове България се нарежда като етап на разработка на 5G до държави като Великобритания, Италия, Дания, Швеция, Финландия и Холандия.

Така употребата на петото поколение мрежа за пренос на мобилни данни вече осезаемо надскача експерименталния си етап и навлиза в такъв, след който комуникациите и начина, по който се свързваме със света, вече няма да бъдат същите. И в този случай уверено можем да заявим, че миналото няма да ни липсва.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име