Intrigi.bg Актуално Искат повече платена зона на плажовете

Искат повече платена зона на плажовете

211
0

Със свои предложения за справяне със щетите от COVID-19 в сектор туризъм излязоха днес от Националния борд по туризъм. В резюме: оттам искат отпадане на визите за руски граждани или поне за драстично намаляване на таксите за изваждането им, както и увеличаване на площта на плажовете, на която са разположени платените шезлонги и чадъри. 


Тези идеи артикулира в ефира на бТВ Полина Карастоянова  Изпълнителен директор на сдружението. Карастоянова направи и намек към премиера Бойко Борисов, че ако идеите се приемат – то той може да е „генерал Мутафчийски на българската икономика“ – очевидно препращайки към началника на оперативния щаб за борба с коронавируса генерал Венцислав Мутафчийски.
Русия е ключов пазар, подчерта Карастоянова и предложи: да отпаднат визите за руските туристи. По думите й те генерират 20 милиона евро за бюджета, „а може да са 100 милиона, ако използваме максимално пазара“. Все пак тя допусна, че може да се редуцират таксите – „от 60 евро на 10 евро“, като заяви, че този въпрос (за редуциране на таксите) е бил обсъждан и на Националният съвет за тристранно сътрудничество и имало консенсус по него. „Визите и цената им са контрапродуктивни за българския туризъм фактори“, посочи Карастоянова.


„Политическите съображения може да отстъпят вече на тази реалност, в която живеем“, вмъкна по адрес на Федерацията тя.
По думите й България трябвало да разработи стратегии и за привличане на туристи от съседна Турция и даде за пример многомилионната средна класа в Истанбул.
„Всички мерки в подкрепа на вътрешния туризъм са симпатични и ние ги подкрепяме, но не могат да осигурят този потенциал, който очакваме“, заяви тя по отношение на българските туристи, които почиват в страната си.


И призова „да има подкрепа за „България еър“ и за частните компании, които работят с чартъри“ като например се преразгледат летищните такси. Все пак Карастоянова отбеляза, че размерът на таксите зависи от самите летища, но призова транспортното министерство да вземе отношение. Можело да се преразгледат и цените на керосина с поевтиняването на горивата.


Карастоянова анонсира още една идея – да се намали площта, в която сега хората могат безплатно да плажуват – без да ползват шезлонгите и чадърите на концесионерите. По закон платената и неплатените зони са в съотнишение 50/50. 


„Може да се направи за тази година промяна концесионерите да ползват повече от 50%, но дистанцията между шезлонгите и чадърите да е двойно по-голяма“, предлагат от борда – явно с оглед гарантирано плащане, но при по-голямо удобство.


На финала тя се обърна индиректно към премиера, защото знаела, че гледа предаването с дългата прелюдия, че у нас до момента имало 32-ма починали сънародници – „в Италия или Испания толкова си отиват за час“. Изводът: „независимо от пика, който се очаква, упрвлението на този процес е толкова добър, че следва да бъде комуникиран правилно – след като мине, да управляваме икономическите процеси“. Премиерът Борисов често говорел „да не счупим икономиката“. И за това: „да не позволим да счупим златното яйце на българската икономика. Генерал Мутафчийски на българската икономика се търси, който да изведе всички нас през тази трудна ситуация.“

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име