Intrigi.bg Крими „Интересни” доказателства в телефони на Арабаджиеви

„Интересни” доказателства в телефони на Арабаджиеви

1382
0

Испански съд е разрешил на първа инстанция екстрадицията на Ветко и Маринела Арабаджиеви в България. Това съобщи заместник-главният прокурор Иван Гешев пред БНТ.

Очаква се втората инстанция да се произнесе в началото на май.

„Имаме готовност да приключим делото в максимално кратък срок, има море от доказателства”, каза Гешев.

В ползвания от семейството имот в Испания са намерени 26 телефона, а в тях интересни доказателства, добави той. Между тях са анализи на служители от Националната агенция за приходите „с кого могат да се разберат и с кого са близки”.

В телефоните имало източници на информация за самия Гешев и за съдии от Специализирания наказателен съд.

Освен това били намерени данни и за опити за укриване на доказателства. „Но това е обяснимо и аз в тази ситуация бих направил същото”, каза зам.-главният прокурор.

Ветко и Маринела Арабаджиеви бяха задържани от полицията в Испания на 7 март сутринта в жилище, което се ползва от български гражданин, намиращо се в Кабрера де Мар в близост до Барселона.

Полицията издирваше хотелиерите от септември. За тях има и издадена и европейска заповед за арест и са обявени за издирване от Интерпол в края на 2018.

Съпрузите са обвинени в участие в престъпна група, укриване на данъци и пране на пари. В ареста беше едно от децата им – Вълчо, който беше пуснат под гаранция от 500 хил. лв.

Зам.-главният прокурор Иван Гешев

коментира пред журналисти и присъдата на Десислава Иванчева, Биляна Петрова и Петко Дюлгеров,

като каза, че според прокурорите по делото, от формулировката на присъдата не става абсолютно ясно, че те са оправдани за получаването на подкуп и трябвало да се прочетат мотивите на съда, които ще излязат в срок.

По думите му няма пречка присъдата да се протестира и след това, когато мотивите са готови, протестът да се допълни. Прокурор Гешев каза, че „делото е учебникарски пример” за наличие на доказателства, които могат да проследят парите от човека, който ги дава през посредника до хората, които ги получават, предаде БТА.

За строгостта на наказанието Гешев отбеляза, че законодателят е преценил подкупът в особено големи размери да се наказва от 10 до 30 години затвор. По думите му наказанието е около средния размер за Иванчева, а за другите двама около минимума.

И допълни, че въпреки, че

наказанието се доближава до това за убийство,

което престъпление причинява много страдания, но на определен кръг хора, то „корупцията убива цялата ни страна, общество, убива бъдещето на децата ни и на пенсионерите, които не могат да си получават пенсиите, да получат качествено здравеопазване и социални надбавки”.

По делото КТБ

където в момента четвърто заседание продължава разпитът на основния свидетел Бисер Лазов, прокурор Гешев каза, че свидетелят обяснява механизма за източване на банката и практиките на престъпната група ръководена от Цветан Василев. Според него предстоят още много обяснения преди да се стигне до конкретните подробности – до политиците, журналистите, социолозите, артистите, спортистите и други.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име