Intrigi.bg Актуално Интервюта: Какво става, когато комплексът за малоценност срещне копнежа за власт?

Интервюта: Какво става, когато комплексът за малоценност срещне копнежа за власт?

202
0

От известно време Иван Гешев се е посветил на интервюта с „неудобни“ въпроси и срещи с политици от партии, към чийто задкулисен кръг принадлежи. Резултатът е: нищо ново за публиката и интригуващ поведенчески материал за патопсихолозите.

Неща подобно, но в друг мащаб се случваше с Владимир Путин, който отговаряше на международния дискусионен клуб „Валдай“.

Питат Путин за войната в Украйна, жертвите, разрушенията и той отговаря: Украинците са част от руския народ. Просто се оказахме в две страни, което е несправедливо и ние ще върнем справедливостта. Това поражда неразбиране у САЩ и колективния Запад.

Нито дума за дребни детайли като жертвите, ракетните обстрели на училища и жилищни блокове, за поразените електроцентрали.  

Питат Иван Гешев за делото КТБ, Мата Хари, кюлчетата и пачките в чекмеджето, ограбените милиарди, а той рецитира: Стремежа ми е да търся справедливост и да върна доброто в страната, а това поражда омраза у някои кръгове.

И той като Путин, работи по справедливостта… И лошите го мразят.

Путин обещава да накаже нацистите в Украйна. Гешев се заканва на лошите в България.

И двамата знаят за олигарсите край тях, но отказват да ги назоват.

И Путин, и Гешев наказват определени хора, фирми и медии, защото са неудобни за политическия кръг, към когото принадлежат.

И Путин, и Гешев са продукт на задкулисието – единият на руското там, другият на проруското тук.

И двамата са продукт на школите за кадри по сигуростта: Путин на КГБ, Гешев на школата в Симеоново. Оттам и манталитетът да се уповават на силата и репресиите.

И двамата съчетават наученото с доктрината на посткомунизма – мафиотизиране зад фасадна демокрация.

Путин използва пропаганда от времето на Отечествената война, като забравя че има пропаст между защита на родината от чужда агресия и агресия срещу суверенна държава.

Гешев пък разказа пред Цънцарова в бТВ, че се срещнал с трима души, „осъдени на разстрел“ от тоталитарния режим след 9 септември 1944 г. Те подкрепили усилията на прокуратурата и той бил окрилен от това. Само дето нещо с аритметиката не излиза. Ако историята, която разказва Гешев е вярна, то тримата осъдени, но оцелели, слава Богу, трябва да са на възраст между 97 и 105-годишни. Поне.

Гешев и Путин – каквото и да ги питат, отговарят каквото са си наумили.

Затова е сардоничен смехът на червейчето на съмнението…

И Путин и Гешев знаят, но мълчат по темата, как точно техните нежни половинки, са придобили имотното си състояние – едната в Швейцария, а другата в България.

Сега за д-р Адлер и проф. Ломброзо…

Д-р Алфед Адлер е „баща“ на понятието „комплекс за малоценност“. Именно той, след дълги изследвания, стига до заключението, че комплексите за малоценност почти винаги са свързани с болезнено желание за власт. Австрийският учен казва: „Стремежът към власт е източникът на всички психологически страдания и психологическа проява на човек, който дълбоко в себе си се бори срещу дълбоките чувства на малоценност“.

Дали Путин и Гешев се вместват в учението д-р Адлер? Вие как мислите?

Адлер не е познавал Путин и Гешев, но е знаел достатъчно за тях и затова е написал: „Тъй като чувството за малоценност е болезнено и трудно за толериране чувство, хората са склонни да компенсират и опитват да компенсират. Този, който се чувства изключен, иска да бъде включен, дори с цената на изключването на другите. Този, който се чувства унижен, иска да си отмъсти, а този, който през цялото си детство е виждал всичките си капризи да са доволни, като възрастен се нуждае от роби на своя страна, за да запази чувството си за важност и сила“.

Проф. Чезаре Ломброзо пък казва: „Хората с престъпни наклонности са способни непрекъснато да повтарят едни и същи думи и постъпки, без да забелязват тяхната грубост и пошлост“. И допълва: „Когато са в състояние на възбуда задържащите центрове у тях се парализират“.   

И проф. Ломброзо не е познавал тези двама убавци, но е знаел какво представляват подобни типажи.

Къде е Путин, а къде – Гешев! – ще скочат някои.

Разликата е само в мащабите. Иначе и двамата са оперирани от чувство за отговорност. И в главите им ехти наученото от ченгеджийницата.

***

В Прага над двеста хиляди протестираха в неделя срещу войната на Русия в Украйна. Видяха се ковчези с „настанен“ Путин в тях, както и плакати с „братята“ Хитлер и Путин. Хората скандираха за справедливост и възмездие.

Тази справедливост не е онази на Путин и Гешев.

Трябва да знаем с какви хора си имаме работа. Историята изобилства от примери за комплексирани малчовци (като психика и интелект), използвали всички средства – позволени и повече непозволени, – за да се докопат до властта. На каквото й ниво да я притежават, я упражняват брутално и подло за да докажат на умните и кадърните, че могат да ги мачкат със сила и агресия.

Неделна Прага на протеста е пример за противопоставяне на злото. Видяхме същото нещо и тук през 2020 г. Ще се изправим ли отново и отново, „докато агнетата станат лъвове“, както учи британски древен надпис?

Огнян Стефанов

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име