Intrigi.bg Актуално Ина Лулчева: Не може да се търси наказателна отговорност от министър по...

Ина Лулчева: Не може да се търси наказателна отговорност от министър по формални причини

780
0

За „Тази събота“ адвокатът обясни, че от всичко изложено на вчерашната пресконференция на прокуратурата, единственото, за което е повдигнато обвинение към Нено Димов е във връзка с утвърждаването на ежемесечните графици за водоползването на комплексни и значими язовири. По думите ѝ министърът подписва графиците, които са изготвени от административни органи. Освен това в дейността са ангажирани множество компетентни и длъжностни лица, допълни тя. Според нея министърът утвърждава графиците и носи политическата отговорност за неблагополучието в даден сектор. „Но да се твърди наказателна отговорност за това, че си се съобразил с предложения, направени от компетентни лица, е доста прекалено“, подчерта Лулчева. „Наказателното право не познава формалната и обективна отговорност само, защото заемаш този пост.

Очаквах да се започне акция срещу министри, за да се защити позицията на прокуратурата, че ще започне да се бори с корупцията по високите етажи на властта, която се афишира дълго в последните месеци, особено във връзка с промяната на фигури в държавното обвинение. Това заяви Ина Лулчева, адвокатът на подалия оставка министър на околната среда и водите Нено Димов.

Министър Нено Димов ще остане в следствения арест, докато прокуратурата реши дали да поиска постоянното му задържане под стража.

За „Тази събота“ адвокатът обясни, че от всичко изложено на вчерашната пресконференция на прокуратурата, единственото, за което е повдигнато обвинение към Нено Димов е във връзка с утвърждаването на ежемесечните графици за водоползването на комплексни и значими язовири.

По думите ѝ министърът подписва графиците, които са изготвени от административни органи. Освен това в дейността са ангажирани множество компетентни и длъжностни лица, допълни тя.

Според нея министърът утвърждава графиците и носи политическата отговорност за неблагополучието в даден сектор.

„Но да се твърди наказателна отговорност за това, че си се съобразил с предложения, направени от компетентни лица, е доста прекалено“, подчерта Лулчева.

„Наказателното право не познава формалната и обективна отговорност само, защото заемаш този пост. Никое длъжностно лице, особено на висока позиция, не може да носи наказателна отговорност за конкретни нарушения, които са допуснати, ако са допуснати, в дейността. В случая има министерство, създадено към министъра, за да подготвя неговите решения“, изтъкна адвокатът.

Ина Лулчева коментира, че Димов е обяснил пред следователите, че се е съобразявал с предложенията на компетентните органи, поради което счита, че дейността му е осъществявана законосъобразно.

Нено Димов остава в ареста

Подалият оставка министър на околната среда и водите Нено Димов остава в ареста. Това реши Специализираният наказателен съд, съобщи bTV. Според магистратите има обосновано предположение за извършено престъпление, а събраните доказателства към момента сочат за съпричастност на Димов. По време на заседанието бившият еко министър обяви, че е изпълнявал съвестно задълженията си. От прокуратурата настояваха за постоянен арест на Нено Димов, защото той би могъл да повлияе на свидетели и да попречи на разследването. Това е възможно, тъй като докато Народното събрание не гласува оставката му, той все още е министър на околната среда и водите.

Наблюдаващият прокурор отбеляза, че няма опасност Димов да се укрие. По думите му обаче престъплението, за което е обвинен ексминистърът е от изключителна обществена опасност заради големия размер на причинените щети – 11 млн. лв. и защото от водната криза в Перник са засегнати над 90 хил. души.

Определението не е окончателно и може да се обжалва пред апелативния спецсъд.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име