Intrigi.bg Крими Имоти на бившия шеф на любимото ловно стопанство на Борисов са били...

Имоти на бившия шеф на любимото ловно стопанство на Борисов са били претърсени от МВР

1361
0

Полицията е обискирала в три къщи в селата Венец и Осеновец, както и в местността Дъбрава край ловното стопанство „Паламара“. Всички имоти са собственост на близкия до Бойко Борисов политик и бизнесмен Бейзат Яхя, научи „Дневник“ от източници в МВР. От имотите на фамилия Яхя са били иззети документи, големи количества алкохол без бандерол и ловни оръжия.

До този момент от полицията и прокуратурата в Шумен няма официална информация по случая.

Претърсванията са били проведени вчера в рамките на досъдебно производство за пране на пари. В трите къщи на Бейзат Яхя са били открити над 100 документа за собственост на недвижими имоти, документи за продажба на държавни имоти, парични кредити, банкови извлечения, а също така и ловни пушки без номера и ловни трофеи, както и 4 хил. бутилка алкохол без бандерол. Потърсено е и съдействие от Агенция „Митници“.

В продължение на 10 години Бейзат Яхя беше шеф на борда на Североизточното държавно предприятие и като неофициален домакин посрещаше Борисов в любимото му ловно стопанство „Паламара“, където пък синът му Илтер Бейзатов беше назначен за заместник-директор. Яхя беше освободен от този пост през май 2021 г. от първото служебно правителство на Стефан Янев.

До 2019 г. Яхя беше един от най-силните хора на ДПС и на Доган в Североизтока и в продължение на два мандата беше председател на общинския съвет в с. Венец. През 2019 г. мигрира към ГЕРБ, запазвайки влиянието си в региона. Яхя има близки връзки и с бившия шеф на „Лукойл“ Валентин Златев. Преди години Златев кумува на сватбата на сина на Яхя, а тогавашният премиер Бойко Борисов беше почетен гост на събитието. По-късно, когато общинският съвет във Венец се председателства от Бейзат Яхя, Златев беше избран за почетен гражданин на селото.

Синът на Яхя, Илтер Бейзатов, пък беше включен от Бойко Борисов в националното ръководство на ГЕРБ, а след това на стратегическото второ място в депутатската листа на ГЕРБ в Шумен. От юли 2021 г. Бейзатов е единственият депутат на ГЕРБ от Шумен, след като водачът на листата Красимир Велчев му освободи мястото.

И на трите парламентарни избора миналата година Илтер Бейзатов беше шампион по преференции в региона. През април той влезе в топ 5 в страната по лични преференции с получени близо 7 хил. гласа. Тогава имаше и фрапиращи случаи на всенародна любов, като този в Николакозлевското с- Вълнари. Там от 401 бюлетини, подадени за ГЕРБ, цели 400 бяха с преференция за Бейзатов. Само един избирател беше пропуснал да го отбележи мажоритарно.

През юли преференциите за Бейзатов намаляха наполовина, а през ноември той събра личен вот от 2226 гласа. Макар и три пъти по-малко от рекорда му през април, тези преференции отново го направиха шампион в Шумен.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име