Intrigi.bg Политика Има нужда от смяна на икономическия модел, каза Томислав Дончев

Има нужда от смяна на икономическия модел, каза Томислав Дончев

389
0

Икономическият растеж на България е малко по-висок от средноевропейския, но е крайно недостатъчен, за да достигне нивото на европейските държави. За да стане това, е нужен нов икономически модел за страната, който да не разчита на „икономиката на ишлемето“. Това заяви в интервю за БНТ вицепремиерът Томислав Дончев.

Той коментира скорошната оставка на министъра на земеделието Румен Порожанов и обясни, че около казуса с националната стратегия за детето има лоша комуникация с обществеността.

„Оставките са утвърдена, политическа реакция, когато има обществени съмнения и напрежение. Тя е вид поемане на отговорност. Политиката не е само административно занятие, персоната също има значение“, посочи Дончев.

Помолен да коментира думите на лидера на НФСБ и бивш вицепремиер Валери Смиеонов, че кадри на ДПС управяват горите, Дончев заяви: „Ако някъде има дерибейство с горите, искам да науча“. Той отрече да има хора на ДПС в правителството. По думите му партньорството с ДПС е неприемливо, а коалицията с „Обединените патриоти“ е била необходима и носи известни минуси.
Томислав Дончев каза още, че иска да стане известно кои висши чиновници и политици имат офшорни сметки, но изрази съмнение това да се осъществи заради правилата за пазене на банкова тайна в чужбина. По думите му прокуратурата също иска да стигне до отговора, но това няма да стане лесно.

Вицепремиерът декларира, че чужди инвестиции в България има, но е нужно да са повече и да не бъдат само в сферата на услугите. „Растежът на България е малко по-висок от средноевропейския, но е недостатъчен, за да достигнем Европа бързо“, каза Дончев. „Има нужда от смяна на икономическия модел“, заяви той и добави, че това е обществен процес, в който не само държавата има роля. „Това е свързано с начина на мислене“, смята Дончев.

„Не може да се развива икономиката, ако тя е базирана на ниските разходи, ниските данъци, ниската цена на земята и най-вече на труда. Една нова икономическа концепция не започва само с мерки в сферата на икономиката, а в образованието“, каза той.

„Една от готвените промени в тази насока е промяна на начина, по който се финансират иновациите, като идеята е да се въведе по-голяма централизация. Има нужда от промяна на опростяването на изграждането на икономическата инфраструктура“, допълни Дончев.

Стратегията за детето – лансирана без адекватно обяснение

„Защо един държавник би организирал подобно безобразие – да влиза в домовете на хората и да взема децата. Защо би го направил? Не искам да укорявам хората, които протестират срещу стратегията за детето, всеки има право да протестира. Единственият ми съвет към всички е, ако могат, повече да четат.“ Това коментира Томислав Дончев на въпрос за спирането на работата по Националната стратегия за детето след протести срещу нея.

По-рано днес министърът на труда и социалната политика Бисер Петков обяви, че проектът за стратегията във вида, предложен за обществено обсъждане в началото от годината, е спрян. „Това е разпореждането и на министър-председателя и то е изпълнено“, припомни Бисер Петков. Също днес премиерът Бойко Борисов се възмути, че се организират протести срещу една несъществуваща стратегия, като постоянно се изричат лъжи.

„Съветът ми към всички експерти, специалисти, хора на държавна служба, които са писали сратегии, документи – да излязат и малко повече да обясняват. Защото един от основните дефекти, които имаме, е липсата на адекватни аргументи от другата страна“, каза Дончев. „Тука си признавам вина – обичайно се лансира документ, без да е адекватно обяснен предварително“, обобщи той.

„Наред с това имаме драстични случаи, имаме случаи на сексуално насилие на деца в семейството. Тези деца могат ли да бъдат оставени в семейна среда?“, посочи вицепремиерът.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име