Intrigi.bg Политика Има ли лобизъм в НПК за прекратяване на дела?

Има ли лобизъм в НПК за прекратяване на дела?

69
0

Българският съд да има право да прекратява производства за тежки умишлени престъпления, ако държавното обвинение не е успяло в рамките на 2 години да внесе обвинителен акт. Срещу тази идея на „Изправи се! Мутри вън!“ (ИСМВ) скочиха от НФСБ, предупреждавайки, че това е тежка лобистка поправка в Наказателно-процесуалния кодекс.

Христиан Митев от НФСБ обясни пред БТВ, че има съмнения за лобизъм. Сред вносителите от ИСМВ е и адв. Николай Хаджигенов. Той допуска и възможност за конфликт на интереси. Според Митев поправката в НПК може да доведе до накърняване на обществения интерес.

Бившият депутат от НФСБ обясни още, че въпросът с прекратяването на производствата след 2 години е в противоречие и с европейските принципи.

Татяна Дончев от ИСПВ отговори, че като юрист не всеки практикуващ юрист е лобист. Текстът не предвижда прекратяване на дела, а право на обвиняемия да поиска внасяне на делото в съда. Нормалният срок за разследване е 2 месеца. 

„България е осъдена достатъчно пъти за просрочени дела в Страсбург“, отбеляза тя пред БТВ.

Въпреки че е действащ адвокат и защитава интересите на фамилия Баневи, Дончева бе категорична, че поправката в НПК не касае такива дела. Освен това тя не е вносител на законодателната промяна.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име