Intrigi.bg Политика Има ли Борисов план ала Путин да си сложи свой премиер, а...

Има ли Борисов план ала Путин да си сложи свой премиер, а той да стане президент

409
0

Има ли план Борисов да сложи свой наследник като премиер, а той самият да стане президент?

Подобно на Путин в Русия, който „се менка“ с Медведев в името на руската демокрация. 

Спряга се името на Николай Младенов като наследник и първи вариант за Бойков Медведев в ГЕРБ.

Какво би станало, ако Борисов и Радев излязат на избори за президент?

Ако се съди по рейтингите лидерът на ГЕРБ няма шансове. Подкрепата за Радев е по-висока от тази за цялата управляваща партия и партньорите й взети заедно. Но…

Борисов губи по много точки от Радев не само като рейтинг, но и като очевидни личностни характеристики.

Няма дар слово като Радев, а и вече дори не опитва да внушава и да залъгва някой, че притежава някакви морални качества отвъд описаните в емблематичната творба на Алеко Константинов.

Въпреки това Борисов е доказал, че явно добре познава българската народопсихология и знае добре кое точно кара българинът да даде гласа си.

Финансовата мощ на партията почти държава ГЕРБ, обръчите от фирми около нея и милиардите, усвоени от ЕС със сигурност ще улеснят избора на електората около управляващата вече 11 години партия.

Опорките внушения „ГЕРБ поне правят нещо“, „Няма алтернатива“ продължават да работят, защото са прости за разбиране от народа, а и го карат да проявява любимата си вековна черта – примирението с нерадостната съдба и нежеланието за промяна. 

Колкото и да е невероятно в полза на съставената от 80 % бивши членове на БКП партия ГЕРБ работи все още опорката „Да не дойдат комунистите“.

Намерена бе и нова ниша за трупане на рейтинг – национализма. Синдромът на периферията и настройването срещу Северна Македония бе удобен повод за управляващите и партньорите им да покажат каква велика сила сме на Балканите, зашивайки шамар на най-малкия и най-близкия ни съсед. 

Не без значение е и нежният кючек между ГЕРБ и ДПС. Ако трябва тук там ще се прелеят гласове, както бившият втори Цветан Цветанов разкри, че се е случвало. „Котараците“ вече се облизват за „Борисов 4“ пък било то и без Борисов.

Ще може ли Нинова да се заяви като алтернатива на Борисов и в последния момент да се окаже лостът, който да катурне дълголетното му управление?

Въпроси, които много скоро ще получат отговор. 

Интересен анализ пред БНР прави социологът Васил Тончев

Президентът се дистанцира от всички основни политически сили и в момента е в определена изолация, тъй като напусна конституционната роля на президент, който да е арбитър, и влезе в опозиционна роля – нещо, което не е типично. Това каза пред БНР социологът Васил Тончев. Той смята, че евентуалният втори мандат на Румен Радев „изцяло ще зависи от развръзката на парламентарните избори“.

„Без БСП той не би могъл да се надява дори да влезе в балотаж, за втори тур. Ако се позиционират БСП със свой силен кандидат и ГЕРБ със свой силен кандидат, не мисля, че той ще има особени шансове да прескочи тази бариера“, подчерта Тончев.

Според него Борисов би могъл да излезе на тази писта да се състезава, ако има мнозинство, доминирано от ГЕРБ, и ако успее да се договори с ДПС да го подкрепи на втори тур. „На Борисов като своеобразен финал на неговата активна политическа кариера би могла тази одежда да му прилича“.

Президентът Румен Радев е пропуснал шанса да бъде субектът, който да обедини протестите, смята Васил Тончев. „Когато протестите излязоха и в защита на президентската институция, ако Радев беше продължил докрай своята роля, която сам си избра – да бъде лидер на опозицията, ако беше излязъл от президентството, ако беше оглавил тази вълна, както и БСП тогава беше в насипно състояние, той би могъл да стане действително лидерът на опозицията, който да се яви сега на тези парламентарни избори“, коментира Васил Тончев. По думите му, оставайки в кабинета си, президентът е продължил дистанционно да поддържа енергията на протестите, но „това не е позиция, която може да доведе до краен резултат“.

Социологът е на мнение, че Слави Трифонов ще има проблеми с подкрепата на предстоящите избори, тъй като не използва рационално нишата, която му се е отворила. „Не може да не се ангажираш с никой, да седиш отстрани и да гледаш, при положение, че си поел отговорност да влезеш в тази игра. Той получава подкрепа практически от целия политически спектър – на хора, които на минали избори са гласували и за ГЕРБ, и за БСП, центристки партии“.

Тончев отбеляза, че с хода си спрямо БСП и отхвърлената покана за съвместни действия за осигуряването на прозрачни избори Трифонов „губи подкрепата си от пролевите избиратели, които не искат да гласуват за БСП, а търсят друг вариант – една стъпка, която ограничава неговия електорален потенциал“

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име