Intrigi.bg Политика Изследване на демокрацията: България е номер 1 по риск да ви отнемат...

Изследване на демокрацията: България е номер 1 по риск да ви отнемат бизнеса

289
0

Все повече стават бизнесмените, които излизат с твърдения и са готови да свидетелстват дори с риск и самите те да бъдат подведени под отговорност, за рекет спрямо бизнеса им от страна на управляващите и кръга около тях.

Страната ни е на първо място по риск от завладяване на бизнеса сред четири държави, изследвани в рамките на международен пилотен проект – България, Испания, Италия и Румъния. Това обясни в предаването „Хоризонт до обед“ Тодор Галев от Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД).

Изследвани са секторите на строителството, търговията на едро с горива и търговията на едро с фармацевтични продукти, както и регулаторни и контролни институции. Анализът обхваща десетгодишен период, уточни Галев.

Секторният анализ на корупционните практики е показал еднозначно, че страната ни е най-рискова в областта на обществените поръчки в сравнение с другите три държави.

„България категорично излиза на първо място по отношение на няколкото индикатора, които го оценяват“, коментира Тодор Галев пред БНР.

„Завладяването на държавата означава, че частни интереси са завладели ключови държавни институции“, подчерта Тодор Галев.

Според Тодор Галев е налице „нездрава среда, в която реално погледнато няма гаранции за нормални бизнес отношения“.

Галев е бил изненадан, че в краткия живот на парламентарната комисия за ревизия на досегашното управление се е появило свидетелство като разказаното от бизнесмена Светослав Илчовски, не защото такива липсват, а защото „обезвереността в намирането на справедливост в България, използвайки българските държавни институции, е много висока“.

Тодор Галев не очаква прокуратурата да се активизира, защото по думите му част от проблема е завладяването на законоприлагащите институции

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име