Intrigi.bg Куриози Израелски учени варят новаторска „древна бира“ от 5000-годишна мая

Израелски учени варят новаторска „древна бира“ от 5000-годишна мая

527
0

Използвайки керамични частици от четири обекта на Свещената земя, интердисциплинарен екип изолира и ревитализира шест щама на древни дрожди за пресъздаване на алкохолни напитки от миналото, съобщават израелски учени.

Използвайки дрожди, които са били в спящо състояние в продължение на хиляди години, екип от израелски биолози, археолози и производители на бира успешно свариха бирата, която e изгълтал Голиат преди да срещне младия овчар Давид. И ако се осигури финансиране, скоро приготвянето на напитката ще се появи по рафтовете на супермаркетите.

В многопластов интердисциплинарен дългосрочен експеримент учените изолираха шест щама дрожди от 21 отломки от съдове за вино и бира, открити при разкопки в Свещените земи, някога населени от филистимци, ханаанци, египтяни или юдеи.

След използване на генетични и други високотехнологични медицински методи за визуализация и идентификация, шестте изолирани щама на жизнеспособни дрожди бяха успешно съживени и използвани за приготвяне на „древните бири“.

Учените смятат, че става дума за истински пробив, защото за първи път се произвежда алкохол от древна мая. Археологът д-р Ицках Пас казва още в прессъобщение, че това новаторско изследване ще допринесе и за други начинания, които ще идентифицират древни останки от хранителни продукти и ще ги пресъздадат.

Що се отнася до близостта на бирата до автентичните древни напитки, той каза, че: „Най-важната съставка – маята, е древна и тъй като продуктът е много близо до бирата, известна днес в Етиопия и другаде, вярваме, че ароматът, който постигнахме, е много близък, ако не и идентичен с този, от древността“.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име