Intrigi.bg Политика „Изправи се!“ е пред разпад след линч на Николай Хаджигенов

„Изправи се!“ е пред разпад след линч на Николай Хаджигенов

320
0

„Изправи се! Мутрин вън!“ е на крачка от разцепване, след като днес сутринта Николай Хаджигенов допусна подкрепа от БСП и ДПС за кабинет с участието на коалицията, а следобед Мая Манолова и Татяна Дончева изключително остро се разграничиха от него. Манолова обясни, че коалицията е предизборна и Хаджигенов бил съпредседател именно до вота. Предстояло избор на ръководство и говорители на парламентарната група. „Всъщност, не е задължително Хаджигенов да е част от тази парламентарна група, особено ако смята да става министър с подкрепата на ГЕРБ и ДПС“, заяви Манолова. Сутринта той наистина бе подхвърлил, че ако трябва, ще се жертва да е министър. Навързва някак и ГЕРБ в словореда. А успоредно даде да се разбере, че съюзът „Изправи се! Мутрин вън!“ никак не му е по вкуса.

„Няма да приемем подкрепа от ДПС и ГЕРБ. А ако някой бленува за министър с техните гласове, няма място в нашата група“, няколко пъти натърти Манолова. Спомена и БСП. „В разговор и пазарлъци с тях не влизаме“, заяви още Манолова. Тя заплаши, че всеки, който установи контакти с тях, няма да намери място в групата на „Изправи се! Мутри вън!“. Преговори ще се водят само с „Има такъв народ“ и „Демократична България“.

Дончева пък заяви, че е необходимо новите лица в политиката да получат време за адаптация и не пледира за крайни мерки. Думите й бяха в контекст на евентуална раздяла с Хаджигенов. 

Контрата на Манолова и Дончева предизвика реконтра. „Предполагам, че г-жа Манолова не е гледала сутрешното предаване, иначе нямаше да се подвежда. Прибързани изводи не трябва да се правят“, заяви пред „Фокус“ съратникът на Хаджигенов от „Отровното трио“ Арман Бабикян. А самият Хаджигенов каза, че Манолова и Дончева „говорят едно, а правят друго“. И дообясни какво е имал предвид  сутринта – просто няма как да се игнорират юридически гласовете на ГЕРБ и ДПС, ако те вземат и подкрепят кабинет. „Искам да видя как Манолова, Дончева или който да е било, няма да им вземат гласовете“, каза Хаджигенов. И си позволи още остри думи по адрес на Манолова и Дончева: „Те са готови да излъжат избирателите, казвайки им, че можем да не вземем гласовете на ДПС“; „Госпожите очевидно не са нито гледали, нито чули, нито разбрали, както обикновено“. Така окончателно стана ясно, че лидерите на „Изправи се! Мутри вън!“ никак не се понасят взаимно.

Засега не е ясна съдбата на още един активист на коалицията – Виктор Лилов. Той написа в „Туитър“, че Хаджигенов е прав. Любопитното е, че ако Хаджигенов вземе мандат от Пловдив, депутат чрез софийска листа става Лилов.

„Сега“ припомня развитието на сагата от по-ранните часове:

„Тази безумна коалиция „Изправи се! Мутри вън!“, която направихме, сработи. Не е това, което ни се иска, но сработи“, заяви пред БНТ съпредседателят на коалиция „Изправи се! Мутри вън!“ Николай Хаджигенов. Не ми харесва тази коалиция, направих нещо, което не ми харесва, но работи, така можем да направим и правителство, каза още той. 

Преговори за ново правителство още не се водят, но аз лично съм готов да започна веднага, защото това е важно, обясни Хаджигенов.

„Това, което трябва да направим, е да опитаме да съставим правителство, да опитаме да довършим ламята. Това правителство може да има много кратък живот, за този кратък живот обаче ние трябва да променим Изборния кодекс, за да може следващите избори да имат смисъл – електронно гласуване, видеонаблюдение на избирателните секции, гласуване по пощата“, обобщи Хаджигенов.

„Харесва ли ни или не, гласовете на БСП ни трябват. Нямаме избор без подкрепата на БСП. Как няма да вземем подкрепата на ДПС – какво ще им кажем, не ви искаме гласовете? И ГЕРБ да ни подкрепят – чудесно, това е най-бързият начин да ги ликвидираме“, каза още Николай Хаджигенов.  

Новият депутат обясни, че „ако трябва някой от нас да пострада, ще го пожертваме и ще го дадем – да стане министър“. И в отговор на въпрос добави, че и той самият би се пожертвал за министър в рамките на своята компетентност, защото не харесва политиците тип „пенкилер“.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име