Intrigi.bg Куриози Изнесоха 3 буса злато от пещерата на Алибаба

Изнесоха 3 буса злато от пещерата на Алибаба

1863
0

Хасковска област си има и друго неофициално название. Казват Рая на иманярите. От години вещи в разкопаването търсят митичното имане на Емин ага. Други, за ужас на археолозите, ровят могили или пък търсят древните римски банки. Трети главно приказват за несметни богатства. 

Като пещерата на Алибаба пък бе определена къщата на симеоновградчанина Петър Влаев. Той е сред арестуваните в групата на агент от ДАНС – Хасково през октомври миналата година. 

Над 1500 златни и сребърни предмета са изкопани за три дни в двора на къща на Петър Влаев от Симеоновград. Той е един от задържаните с тракийското златно съкровище в началото на октомври м.г. Сред арестуваните е и агентът на ДАНС в Хасково Недко Добчев. 

Претърсването бе проведено съвместно от агенти на ГДБОП и ДАНС, полицаи, следовател и жандармерия, в присъствието на археолози от Националния археологически институт и музей (НАИМ) на БАН. Копането под надзора на службите бе извършено от работници по програмата за временна заетост. В къщата бяха открити многобройни тайници на дълбочина от 60 до 80 см. В тях имало съдове със златните и сребърните предмети. „Натовариха ги в три буса и под конвой заминаха за София“, разказаха наблюдателни симеоновградчани. 

Златото и среброто било много добре консервирано и укрито, за да бъде затруднено търсенето с детектори. „Според първоначалния анализ и оценка на археолозите предметите представляват културно-исторически ценности. Предстоят експертизи, по които в момента в НАИМ работят над 40 специалисти. Вероятно е операцията да се окаже най-голямата от този род“, съобщи в столицата заместник-главният прокурор Иван Гешев. 

Служителят на ДАНС Недко Добчев беше задържан заедно с още трима души със златни предмети за над 2 млн. евро. Пред специализирания съд той обяви, че е от сектор „Финансова сигурност“ на ДАНС и искал да достигне до купувачи на предмети за голяма сума пари, която представлява интерес за Агенцията по линия на това дали парите са законни. По думите му чрез задържането му е бил възпрепятстван да се обади на свой ръководител, за да му съобщи за купувача. Пред съда той каза, че предметите са съвременни. Темида обаче го остави в ареста. 

Според разследващите пък групата била задържана в момент на продажба на златен венец на цената от 2 млн. евро. У тях били открити още златна торква – накит подобен на фибулата, и гривни. На брифинг бе обявено, че предметите са от 4 век пр. Хр., но още не е ясно къде са намерени от обвиняемите. 

„Колкото и да ни преследват ченгетата, ние ще продължаваме да търсим съкровища. Става дума за много пари и държавата не може да ни спре“. Това споделя иманяр, който твърди, че ровенето за антики е като наркотик за всеки захванал се с тая работа. 

Според него само в района на пътя между димитровградското село Райново и Симеоновград има неразкопани древноримски банки, чието злато може да изплати външния дълг на България, че даже и да остане. В тези съкровищници обаче се прониквало сложно заради многобройните капани. „Една невнимателна стъпка и може да те затиснат тонове камъни или да те нахапят механични змии, в чиито метални зъби древните са поставили малки резервоари с отрова“, твърди търсачът на съкровища. 

Да ровят у нас идвали и богати гърци, които влизали в контакт с местните търсачи на съкровища. Чужденците плащали между 50 и 100 евро надник на ден на наетите копачи и водачи, като ги снабдявали и с най-модерната техника, реагираща само на заровени в земята благородни метали. 

В началото на деветдесетте години на миналия век иманяри от региона на няколко пъти са били млатени от представители на силови групировки. Затова търсачите на съкровища взели да ходят групово на среднощни разкопки, въоръжени не само с металотърсачи, а и с огнестрелно оръжие. Понякога се водели и престрелки между различни шайки иманяри, копаещи в един и същ парцел. 

„Трябва да се легализира вътрешният пазар, който да е регламентиран и контролиран от държавата“. Така коментира преди време видният наш историк академик Васил Гюзелев. 
„Легализирането няма да помогне много. Иманярството е вид бизнес, който ще продължи да съществува, а единственият ефект ще е, че част от намерените ценности ще излязат наяве”, смятат по-млади учени. 

„Ако не спрем, поне ще намалим потока за износ на исторически паметници. Знам, че поне около 30 колесници в Хасковския регион са извадени от иманяри“, сподели бивш полицай.

Търсят кюлчетата на Бекерле

Преди няколко години край хасковското село Нова Надежда зейнаха огромни иманярски изкопи. Местни хора разказаха, че нощем се чувало бученето на багери, а нелегалните изкопни работи били осветявани от мощни прожектори, захранвани с генератори.

Една от версиите за мащабната дейност на търсачите на съкровища е, че там е търсено нацистко злато на кюлчета. То било заровено от посланика на германия у нас Адолф-Хайнц Бекерле през септември 1944 г. Той минал през тези места при опита си да напусне страната ни и да избяга в Турция, ала бил арестуван от руснаците. Според легендата те държали много на Бекерле именно заради този скрит товар с нацисткото злато.

Съкровището на Ангел войвода

Между Райново и Черногорово било закопано в пещера и имането на Ангел войвода, който задигнал скъпоценностите на Емин ага и обрал конвоя с жълтиците на еничарския корпус. Много иманяри смятат, че всичко това е скрито в скала над река Марица до село Райново. Там имало и оставен за нишан каменен козел.

Според иманяри Георги Раковски влязъл с чета в България не толкова да я освобождава, а за да изрови и премести хайдушките каси със съкровища.

Хората от този бранш разказват, че с оригиналните карти на хайдушките съкровища разполага възрастна софиянка, която била на почит в подземния свят.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име