Intrigi.bg Актуално Изненадващи факти за Студената война, които вероятно не знаете

Изненадващи факти за Студената война, които вероятно не знаете

332
0

Студената война е един от най-противоречивите и странни епизоди в човешката история. Надпреварата между САЩ и СССР и страхът от избухването на мащабен военен конфликт между двете световни сили са съпътствани от някои наистина изумителни истории. В следващите редове може да се запознаете с част от тях.

1. СССР и САЩ обмисляли съвместна мисия до Луната. Планът, обаче, пропаднал след убийството на американския президент Джон Кенеди, тъй като Москва нямала доверие на неговия наследник – Линдън Джонсън.

2.  Агенти на ЦРУ направили порнографско видео с двойник на президента на Индонезия Сукарно. Целта им била да дискредитират държавния глава. Представители на КГБ на свой ред безуспешно се опитали да изнудват Сукарно с видеозаписи, на които се вижда как той прави секс с няколко млади жени.

Източник: Getty Images/Guliver

3. Властите в СССР имали план да изстрелят ядрена ракета по Пентагона. Те дори имали съвсем конкретна цел – оживена постройка в центъра на вътрешния двор. Смятало се, че това е свръхсекретна стая за срещи. По-късно се оказало, че въпросната постройка всъщност е павилион за хот-дог.

4. САЩ обмисляли да изпратят самолети, които да „бомбардират“ СССР с презервативи. Те щели да са с огромен размер, но с надпис „Medium“. По този начин САЩ искали да деморализират своите опоненти и да демонстрират превъзходството на американската армия.

5. САЩ изготвили план за взривяването на атомна бомба на Луната. С този акт американските военновъздушни сили искали да демонстрират своята мощ. Математическите изчисления, необходими за осъществяването на плана, били направени от световноизвестния учен Карл Сейгън.

6. САЩ изпратили в Румъния около 20 000 издания на Библията. Книгите, обаче, били превърнати в тоалетна хартия, която по това време била дефицитен продукт в северната ни съседка.

Източник: Getty Images/Guliver

7. Елените в Чехия не преминават границата с Германия. И до днес те следват примера на своите родители, които се научили да избягват поставената там електрифицирана ограда по време на Студената война.

8. Съветските военновъздушни сили свалили корейски пътнически самолет, навлязъл във въздушното пространство на страната. Загинали всички 269 души на борда на машината. Заради този инцидент, САЩ разрешили използването на GPS технологията за граждански цели.

9. Терминът Студена война“ е създаден от Джордж Оруел, авторът на емблематичните произведения „Фермата на животните“ и „1984“.

10. През 1987 г. германският тийнейджър Матиас Руст нелегално навлязъл в съветското въздушно пространство с малък едномоторен самолет. Необезпокояван от никого, той се приземил на Червения площад в Москва. По този начин Руст искал да призове за затопляне на отношенията между СССР и САЩ. Младежът бил осъден на 4 години престой в трудов лагер, но така и не излежал цялата си присъда и бил освободен предсрочно.

Източник: Getty Images/Guliver

11. ЦРУ искало да използва котки за шпиони. За целта на няколко животинки били поставени подслушвателни устройства по хирургически път. Първата мисия, обаче, се провалила, тъй като котката-шпионин била блъсната от кола. Това сложило край на операцията, в която били инвестирани 15 млн. долара.

12. Американските власти създавали неточни географски карти, на които СССР и Виетнам изглеждали по-големи и по-близо до САЩ. Целта била да се подчертае опасността, която двете страни представляват за американския народ.

13. В СССР имало много „затворени градове“, достъпът до които бил ограничен. Гражданите били строго контролирани от властите. По официални данни, в съвременна Русия все още съществуват 44 населени места с такъв статус.

14. Агенти на ЦРУ тайно инжектирали големи количества LSD в хляб във френското село Пон-Сен-Еспри. Това било част от извършваните от САЩ експерименти за контролиране на ума по време на Студената война.

15. През 60-те години на миналия век американски самолети с ядрени бойни глави летели непрекъснато като предпазна мярка в случай на нападение от страна на СССР. Пет от тези машини катастрофирали, а два от инцидентите причинили опасно ядрено замърсяване.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име