Intrigi.bg Политика „Изневерява“ ли Радев на Нинова?

„Изневерява“ ли Радев на Нинова?

264
0

Избори по схемата „2 в 1“ не са добър вариант за Румен Радев. За да подобрят резултата си на парламентарния вот, повечето сериозни партии ще издигнат свои кандидати, а това ще направи невъзможна победата на настоящия президент още на първия тур. От друга страна пък, Радев беше длъжен да се съобрази с логиката и да слее двата избора. В противен случай щеше да бъде обвинен, че позволяла харченето на милиони излишни левове, за да обслужи личния си интерес. Разбира се, съчетаването на президентските и парламентарните избори е по-малкият проблем за президента. Той може да пострада много повече, ако развали отношенията си с БСП. Именно структурите и симпатизантите на тази партия изиграха основната роля за избирането на Румен Радев за президент. Факт е, че по време на мандата си той направи много, за да привлече симпатизанти и извън кръга на социалистическата партия. Само че, ако сега предизвика разочарование у БСП, преизбирането му на поста става силно проблематично.

А този вариант съвсем не е изключен, имайки предвид подозренията по негов адрес, че симпатизира на политическите амбиции на дуото Кирил Петков/Асен Василев. В момента Румен Радев върви по един изключително тънък лед. И този лед всеки момент може да се пропука, както обичаше да казва Великият комбинатор Остап Бендер. Видно е, че двамата служебни министри се харесват на обществото. Логично е да се предположи, че политическият им проект също ще бъде харесван. Да, най-вероятно тази партия ще печели гласовете преди всичко на либералната общност. Към нея ще се насочат главно хора, които никога не са харесвали БСП и не са гласували за нея. Така че „Демократична България“ е формацията, която би трябвало най-силно да се притеснява, че ще загуби влияние за сметка на партията на Петков/Василев. И нейни активисти силно се надяват тази партия да не тръгне. Затова и отсега предлагат избираеми места в листите на двамата фронтмени. Те, разбира се, няма да приемат. Защо да се включваш в нещо съществуващо, като можеш да си направиш свое лично, което има всички шансове да бъде успешно? Ето защо ръководството на ДБ има всички основания да се притеснява.

Обаче и Корнелия Нинова няма как да бъде спокойна. Кирил Петков ще се опитва да привлече избиратели от всички страни – отдясно, отляво, от центъра. Така че ще има и хора, които преди са гласували за БСП, но сега, сразени от политическия чар на Петков, ще изберат него. Да, няма да са толкова много, колкото тези на ДБ, но за социалистите и това е повод за притеснение. На двата парламентарни вота тази година БСП се представи зле. И дори и малък отлив на симпатизанти би затвърдил тази тенденция и би намалил още повече силата на партията.

Ето защо за Корнелия Нинова е толкова важно да знае със сигурност кого точно подкрепя Румен Радев. Дали продължава да бъде свързан с партията, която го направи президент, или вече е преориентирал чувствата си към формацията на служебните министри. Обаче Радев няма никакъв интерес да отговаря еднозначно на този въпрос. Защото би искал както симпатизантите на БСП, така и тези на Кирил Петков да гласуват за него на президентските избори. За целта не бива да разочарова нито един от двата лагера.

Този опит за седене на два стола никак не се харесва на Корнелия Нинова. Тя иска Радев да се определи веднъж и завинаги. Да каже категорично кого избира – нея или Кирил Петков. Тя вече даде знак, че президентът не бива да смята, че подкрепата за него от страна на БСП е сигурна. Да, имало решение за това на ръководството на партията, обаче тепърва щели да се правят номинации, щели да се появят и други кандидатури и ако някоя от тях спечелила по-голяма подкрепа от структурите, не се знаело дали БСП няма да вземе друго решение. Добре, де, това последното Нинова не го каза в прав текст, но това беше смисълът на посланието ѝ. Това с „възможните други президентски номинации“ е директно предупреждение към Радев. На недипломатичен език то звучи така: „Не си и помисляй да флиртуваш с други партии. Направиш ли го, забрави, че нашата партия ще те подкрепи“.

Тук трябва да направим следното важно уточнение. По всичко изглежда, че Румен Радев съвсем не е главно действащо лице в партийния проект на двамата служебни министри. Други са там движещите сили и центърът им е в чужбина, не тук. Обаче и подозренията към Радев, че се отнася със симпатия към тази либерална формация, не са безоснователни. По време на изтичащия си мандат той неведнъж е демонстрирал добри чувства към либералния лагер. Дори назначаваше негови представители в администрацията си. И това, естествено, нямаше как да не предизвика раздразнението на Корнелия Нинова. Напрежението между двамата е факт и не е от сега.

Позиционната война също е видима, без значение, че Нинова и Радев я отричат. Преди парламентарните избори на 4 април изглеждаше, че лидерката на БСП има преимущество. След лошите резултати на партията на двата избора нещата се обърнаха и в момента чисто психологическото предимство е на страната на Радев. Само че за БСП продължават да гласуват няколкостотин хиляди души. Ако тези хора повярват в политическата изневяра на президента, рязко ще охладнеят към него. Тогава дори няма да се наложи да им казват от централата да не гласуват за него. Те ще го направят по собствена воля, защото ще се почувстват предадени.

В момента Корнелия Нинова прави всичко възможно, за да повярва Радев в хипотезата, че БСП може да издигне друг кандидат за президент. Подобен кандидат едва ли би спечелил изборите, но ще отнеме доста гласове от сметката на Румен Радев. Ако БСП официално оттегли подкрепата си за него, вторият президентски мандат на Радев става силно проблематичен. Вярно, Слави Трифонов продължава да твърди колко силно стои зад него, обаче никой не може да каже как биха гласували на президентските избори повечето от симпатизантите на ИТН. На втория тур, когато вече няма да се гласува за партията на Слави, неговите фенове могат изобщо да не се явят. Сигурно и доста от привържениците на ДБ ще пасуват след отпадането на техния кандидат. В една подобна, съвсем реална ситуация поведението на социалистите придобива голямо значение. Ако са се разочаровали от Радев и решат да не гласуват на втория тур, нещата стават непредвидими. В този случай вариантът за победа на кандидата на ГЕРБ става съвсем реалистичен. Естествено, при положение, че оттам издигнат избираем кандидат. Ако е от типа „Цецка Цачева“, няма как да спечели, дори и Румен Радев да прекали с грешките.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име