Intrigi.bg Мистерии Изнасилване, канибализъм, некрофилия – истинската история за Спящата красавица

Изнасилване, канибализъм, некрофилия – истинската история за Спящата красавица

269
0

Всички знаем, че повечето детски приказки имат мрачен произход, но историята  на Спящата красавица надминава всички по отношение на насилие, кръвавост и  като цяло най-жестоките неща, на които е способен човек.

Прокълнатата принцеса на Дисни, която е заспала, докато не се събужда с целувка от истинската любов, вече е доста далече от днешните стандарти, но е направо на светлинни години от зловещия оригинал от XVII в.

В детската версия на Дисни

принцеса Аврора и принц Филип се срещат в гора, където заедно пеят и веднага се влюбват. Злата вещица омагьосва Аврора да умре като убоде пръста си на вретено преди залез на 16-ия ѝ рожден ден.

За щастие една от добрите феи кръстници променя заклинанието, за да може Аврора да заспи дълбоко и единственият начин да бъде събудена да е целувката на истинската любов. Злата вещица опитва да попречи на Филип да се доближи до Аврора, но неуспешно.

Оригиналната история

Творбата Шарл Перо „Приказки на майката гъска“ вдъхновява Дисни, но историята на италианския автор Джамбатиста Базиле „Слънце, Луна и Талия“ от 1634 г. е това, което вдъхновява Шарл Перо.

Принцесата, на име Талия, пада „мъртва“, когато парче лен се забива под нокътя ѝ, а семейството ѝ я оставя сама в двореца. Един ден кралят случайно минава покрай двореца и се покатерва и влиза вътре през прозорец.

Намира принцесата, която лежи в безсъзнание, сякаш мъртва, и е обхванат от тъга, но в същото време се разгорещява и той „събира първите плодове на любовта“.

Сякаш сексуалното насилие над жена в безсъзнание не е достатъчно, добавете и некрофилия.

След като е задоволил нуждите си с този ужасяващ акт, кралят се завръща в кралството си и напълно забравя за Талия за 9 месеца. През тези девет месеца обаче Талия забременява и ражда близнаци, а с появата им идват и две феи, които поставят двете бебета, кръстени Слънце и Луна, на гърдите на майка им. По някакъв начин появата на две феи е по-правдоподобно, отколкото да спиш докато раждаш близнаци.

Бебетата не успяват да намерят зърната на майка си, затова вместо тях, засмукват пръстите ѝ и едно от тях успява да изсмуче парчето лен. Талия се събудила! Вместо да изпадне в ужас от обкръжението си, тя започва да кърми децата си. След като девет месеца не е мислил за Талия, кралят изведнъж се сеща за нея и решава да я посети посети отново, като оправдава пътуването си с желанието да иде на лов. За негова изненада той намира Талия будна с близнаците и с радост споделя както се е случило между нея и него. Талия и кралят са щастливи и прекарват няколко дни заедно.

Но историята не свършва до тук – кралят се връща в кралството си, с обещанието скоро да я вземе при себе си.

Защо е тази цялата тайнственост? О, да – кралят си има кралица.

След толкова дълго отсъствие за лов и странната нужда на краля да повтаря на глас имената на Талия и бебетата, кралицата с право става подозрителна. Тя заплашва един от хората на краля и той ѝ разказва всичко за Талия.

Кралицата изпраща писмо на Талия от името на краля и я моли да изпрати децата при него, защото той много искал да ги види. Талия прави каквото я молят. Когато бебетата пристигат кралицата заповядва на готвача да ги убие и да  ги приготви като вкусния ястия за съпруга ѝ. Готвачът обаче има сърце и ги води у дома при жена си, а вместо тях сготвя агнешко.

Кралят отбелязва колко вкусно е всичко, а кралицата зловещо повтаря: „Яжте, яжте, вие ядете от себе си“. В крайна сметка това раздразнило кралят и той казва, че наистина яде от себе си, защото тя не му осигурява нищо. Това кара кралицата да жадува за още по-голямо отмъщение. И тя отново праща вест на Талия от името на краля, този път самата тя да дойде, за да може да я изгори на кладата.

Талия се опитала да обясни, че кралят е преспал с нея, докато тя е била в безсъзнание, но кралицата пренебрегва „оправданията ѝ“. Тогава Талия моли да ѝ разрешат да свали дрехите си преди да бъде изгорена, а кралицата се съгласява, защото ѝ харесват богатите дрехи на момичето. Талия започва да крещи неистово с всяка дреха, която сваля от себе си, а кралят бил уведомен за шума и поискал да узнае какво се случва. Кралицата

разкрива, че е сготвила децата му и той ги е изял

и в мъката си кралят заповядва тя да бъде хвърлена в огъня, а не Талия.

В крайна сметка готвачът признава, че не е имал сърце да убие близнаците и ги връща на краля. Накрая, след като е победил злодея в историята (измамената съпруга) кралят, жертвата му и децата, които е родила без да знае, заживяват щастливо до края на живота си.

Приказката завършва с поука: „Онези, към които съдбата е благосклонна, намират късмет дори в съня си“.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име