Intrigi.bg Крими Измамна схема: Повдигнаха обвинение на лекари, източили пари от НЗОК

Измамна схема: Повдигнаха обвинение на лекари, източили пари от НЗОК

25
0

Прокуратурата в Пловдив привлече като обвиняеми двама мъже на 55 и 54 г. – и двамата практикуващи лекари – за извършена документна измама, съобщиха от обвинението.

Двамата в съучастие – първият като извършител, а вторият като помагач, съзнателно са дали възможност на един от тях да получи от бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) пари.

Това е станало чрез съставяне на електронни документи с невярно съдържание – месечни отчети за извършена лекарска работа, прегледи и медицински направления за физиотерапия.
В процеса на разследване на случая 54-годишния мъж съзнателно е мотивирал седем свидетели да потвърдят неистина пред разследващ орган, а именно, че са посещавали медицински център, управляван от 55-годишния мъж.

Схемата за документната измама, свързана с неправомерно получаване на парични суми от бюджета на НЗОК, е разкрита от разследващ екип от полицаи от отдел „Икономическа полиция“ при ОД на МВР-Пловдив под надзора на прокуратурата.

Установено е, че за 6-месечен срок – за периода от 28 септември 2023 г. до 29 март 2024 г., над 30 пациенти фиктивно са били преглеждани и са им били извършвани процедури по физиотерапия, за което НЗОК е платила на медицинския център по физиотерапия сумата от 12 900 лв.

Предстои наблюдаващият прокурор да се запознае и анализира всички събрани доказателства по делото и да прецени, дали за двамата обвиняеми да бъде внесено искане в съда за постоянен арест.

За престъплението се предвижда наказание от 2 до 8 г. лишаване от свобода, конфискация на част или цялото имущество, както и лишаване от право да упражнява професия, а за другото престъплението – наказание лишаване от свобода до 1 година или пробация.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име