Intrigi.bg Крими Изгоненият руски дипломат опитал да вербува шефове на Военното разузнаване

Изгоненият руски дипломат опитал да вербува шефове на Военното разузнаване

329
0

Първият секретар в руското посолство в София Владимир Русяев (името бе обявено в руското издание „Взгляд“) контактувал с шефове на във Военното разузнаване. Дори опитал да ги вербува за агенти на руското военно разузнаване към Генералния щаб, известно като ГРУ. Служители на ДАНС засекли тези контакти и уведомили прокуратурата.

Били използвани СРС-та, които предизвикали известни съмнения относно лоялността на българските разузнавачи. Това разказаха пред Фрог нюз източници от службите, които подчертаха, че засега това са само съмнения.

Това станало повод за досъдебно производство на Военноокръжната прокуратура срещу бившия шеф на служба „Военна информация” в Министерството на отбраната ген. Пламен Ангелов и настоящия ген. Светослав Даскалов. Причината е нерегламентирано издаване на достъп до класифицирана информация. Според държавното обвинение в периода 01.04.2016 г. – 01.05.2019 г. са били издадени 504 разрешения за достъп до информация на НАТО и ЕС, класифицирана като „Секретно“ и „Строго секретно“ в нарушение на Закона за защита на класифицираната информация. Тези разрешения са били издавани от служител по сигурността на информацията в Служба „Военна информация“, а не от ръководителя на службата, както е разписано в закона.

Прокуратурата разкри още, че в хода на разследването се събират доказателства и за извършени злоупотреби с финансови средства и нарушения на Закона за обществените поръчки в Служба „Военна информация“ – МО. Информация за това се съдържа отново в сигнали на ДАНС, отправени до прокуратурата. Със задачата да се проверят тези съмнения е натоварена АДФИ, която извършва финансова инспекция. Резултатите все още не са обявени публично.

Предполага се, че именно данните за опити за вербуване от страна на Русяев, който по назначение е бил свързан с руското военно разузнаване, са аргументите, заради които руското Външно министерство не реагира остро на скандала в София.

В процеса на разследване е установено, че и в други служби има има служители, осъществяващи нерегламетирани контакти с хора на руското разузнаване. Включително и във Военна прокуратура. Засега това са само съмнения, но те се проверяват.

Все още не е ясно дали скандалният случай е свързан с действията на руската държавна банка ВТБ по придобиването на Виваком за 300 млн евро и опита след това да компанията да бъде препродадена за над милиард. Ще имат ли смелост ДАНС и прокуратурата да разровят този грандиозен скандал, с който в момента се занимава и Лондонския съд.


Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име