Intrigi.bg Политика Избраха Сотир Цацаров за председател на КПКОНПИ

Избраха Сотир Цацаров за председател на КПКОНПИ

238
0

Парламентът избра Сотир Цацаров за председател на Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество.

Гласуваха 198 народни представители, „за“ бяха 165, „против“ – 30, „въздържал се“, трима. Преди това парламентът гласува и кандидатурата на Симеон Найденов от „Воля“. За него гласуваха 12 депутати, против бяха 42.

Дебатът по избора на нов председател на КПКОНПИ започна с изказване на депутат от ГЕРБ Емил Димитров, Ревизоро.

„Много лесно е да се представи г-н Цацаров, защото той е всичко, което другите не са”, заяви Димитров.

„В политически план Сотир Цацаров е кандидатура на управляващото мнозинство. Това е неизбежно следствие от законодателното решение председателят на КПКОНПИ да се избира от парламента. Крайно неудачно. Проверяваните си избират проверяващ”, коментира Крум Зарков от БСП.

А лидерът на левицата Корнелия Нинова припомни предложението си председателят на КПКОНПИ да се избира от президента.

„Не е прецедент президентът да има представителство в някои държавни органи. Искаме реално разделение на властите и взаимен контрол”, каза Нинова.

Двамата кандидати бяха изслушани от Комисията за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика в открито заседание на 3 декември. Тогава те представиха концепциите си и отговаряха на въпроси от членовете на парламентарната комисия.

Симеон Найденов предложи антикорупционната култура да залегне в програмата на училищата и университетите, а Сотир Цацаров каза, че КПКОНПИ не се нуждае от каквито и да е нови правомощия, а тези, които има сега да бъдат развити. Той настоява дирекция Антикорупцията да бъде подсилена за сметка на администрацията и да има изнесени работни групи в страната.

Днес Сотир Цацаров обяви, че ще подаде оставка като главен прокурор, за да поеме председателския пост на КПКОНПИ.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име