Intrigi.bg Политика Изборите на 2.04, парламент до 3.02

Изборите на 2.04, парламент до 3.02

107
0

Предсрочните парламентарни избори ще са на 2 април, а 48-ото Народно събрание ще бъде разпуснато на 3 февруари, обяви снощи пред Централния Военен клуб в София президентът Румен Радев, след като цял ден в кулоарите на парламента депутати от различни парламентарни групи коментираха как държавният глава започва да бави указите за края на 48-ото НС и датата за вота.

“Президентът Румен Радев се опитва да забави изборите, използвайки като претекст готовността на ЦИК за провеждането им, в опит да се приемат окончателно спорните поправки в НК и Закона за съдебната власт”, коментираха пред “Труд news” народни представители с дълъг парламентарен стаж. Юристи припомниха, че професионалната гилдия многократно е предупредила, как новите текстове нарушават конституцията. Повод за острите коментари стана и по-ранно твърдение на Радев, че е поканил “Централната избирателна комисия (ЦИК) да даде повече информация за готовността им за организация и провеждане на изборите”. “На базата на тази информация ще взема решение за датата на изборите”, заяви преди срещата с ЦИК държавният глава.

Народни представители бяха категорични, че подобно състояние на парламента, когато депутатите продължават да заседават и след провала на третия мандат за съставяне на правителство, е на ръба на Конституцията, тъй като според основния закон Народното събрание следва да се разпусне и да се насрочат нови избори. В часовете преди срещата на Радев с ЦИК, от ГЕРБ поискаха изслушване на шефката на ЦИК в парламента, за да чуят от нея кога е реалистично комисията да има готовност за провеждане на изборите. Министри в предишни правителства коментираха в кулоарите, че е несериозно да се говори как държавата не може да организира избори на определена дата и бяха категорични, че ако има проблем, то е изцяло политически, имайки предвид нагласите на Румен Радев да остави да работи парламента извън конституционната му роля след връщането на третия мандат от БСП.

ЦИК ще бъде напълно готова с логистичното осигуряване на хартия за машинно гласуване и изборния процес за избори на 2 април тази година, заяви председателката на ЦИК Камелия Нейкова от трибуната на парламента. Ако вотът бъде насрочен по-рано, то машинно гласуване няма да има. Причината е липсата на защитена хартия, която ще пристигне по-късно. Нейкова припомни, че законът определя печатницата на БНБ като доставчик на защитена хартия за гласуване, за отпечатване на бюлетини за машинно гласуване.

“Печатницата на БНБ предостави на ЦИК три варианта на защита за целите на експеримента, който проведохме във вчерашния ден и мисля, че вече има съобщение за резултатите от този експеримент. Бих казала, че експериментът беше проведен успешно. Експериментът беше проведен от членовете на ЦИК. Трите вида хартия с различна защита и визия на гърба, тъй като такава е необходимо да има, както е имало досега, бяха поставени на три различни машини за гласуване, като на машините за гласуване беше инсталирана демо версия за избори на народни представители, използвахме тази от 2 октомври. И трите машини работиха през целия ден, така че да бъдем почти в реална среда с гласуване, като гласуването беше произвеждано в качеството на избиратели от членовете на ЦИК”, обясни още Камелия Нейкова. Тя увери, че хартията вече е поръчана, а първите количества ще пристигнат между 27 февруари и 5 март. За разролването на хартията трябват 50 дни. “Това обаче е свързано със заявените от нас 30 хил. ролки. Посочихме това число предвид изборите на 2 октомври. За предстоящи избори ще е необходимо по-малко количество”, обясни Нейкова.

Тя посочи, че печатницата може да оставя ролки на части в зависимост от подготовката и транспортирането на машините. “Това започва последната седмица преди изборите. 15-20 хил. ролки биха обезпечили във всяка машина да има една ролка в нея и една резервна. Дължината на една ролка е около 80 метра”, разясни Нейкова. Попитана каква ще е дължината на машинната бюлетина, шефката на ЦИК отговори, че предстои да се вземе решение как ще изглежда тази бюлетина.

ЦИК има готовност с първите си решения, които следва да вземе незабавно след указа на президента за изборите, увери Нейкова.

“Имаме готовност с определянето на мандатите по изборни райони. Подготвили сме се с официално получена информация от Националния статистически институт (НСИ) след резултатите от последното преброяване. Предстои ни среща с останалите институции, голяма част от тях са насрочени до края на тази седмица”, добави председателят на ЦИК.

Корекциите са в мандатите 9 района, установи справка (виж таблицата, б. р.) на “Труд news”.

Малко по-късно председателката на ЦИК Камелия Нейкова и заместниците ѝ заявиха готовността на Комисията за избори и пред държавния глава. На срещата в президентството Камелия Нейкова отново посочи, че 2 април е напълно удачна дата за предсрочните избори. А заместникът ѝ Емил Войнов отбеляза, че “ЦИК би могла да се справи във всеки срок, в който биха били насрочени изборите”.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име