Intrigi.bg Булевард Иглика – любимото село на Невена Коканова, в което тя прекарва последните...

Иглика – любимото село на Невена Коканова, в което тя прекарва последните си дни

40
0

B сърцето на Габровския Балкан се е сгушило едно китно и живописно селце – Иглика. В него някога живели дюлгери и ковачи. Преди повече от 300 години тези занаятчии превърнали безводните и неплодородни земи в скалите на Предбалкана в свои домове. Запазените и до днес многовековни къщи изглеждат като етнографски музеи, но за съжаление в тях живеят само петима постоянни жители.

Днес обаче ще ви разкажем за най-видния жител на село Иглика. Намиращо се само на 13 км от Габрово, селцето е известно като любимото място на първата дама на българското кино – Невена Коканова. И до днес това земно кътче е свързано с името на актрисата и всяка година събира нейни роднини, приятели и почитатели. Защото Иглика е мястото, на което Невена се е чувствала най-много себе си, най-спокойна, най-защитена и щастлива. Именно затова тя избира да посрещне тук последните си години живот. 

Помня първия път, когато прекрачих каменния зид на селската къща на Невена Коканова. Бяхме със Стоянка Мутафова и нейния шофьор. Невена работеше в двора и нищо във външния ѝ вид не издаваше, че пред мен стои първата дама на българското кино. Освен очите. Очите на Невена – дълбоки, топли , говорещи. Сякаш за миг тя заряза дворната работа и подреди масата под сайванта. Каква домакиня беше Невена! Как посрещаше гости! Невена Коканова е безкрайна тема…“ – това си спомня журналистът Георги Тошев за срещата му с великата българска актриса в Иглика.

Никой не знае от кога датира това прелестно село, осеяно със стари каменни къщи. Известни са само двете му последни имена: Чомаците (по време на османското владичество) и Иглика (дадено му след Освобождението).

Ако се разсъждава според археологическите проучвания и находки в района, там е имало населено място още от древността, но едва ли то е съществувало непрекъснато до наши дни, пише Тошев. 

Магнетичната природа и прохладата в емблематичните за селото каменни къщи привлича Невена Коканова. През 1984 г. тя отива да живее там и остава до последните години от живота си. През 2000 г. тя напусна този свят, след като изгуби нелеката битка с тежката болест рак. До последно покрай нея е един от днешните жители на Иглика – Дикран Балабанян. Двамата стават приятели много преди да се преселят в Иглика.

Дикран е легенда за Иглика. Именно той е човекът, който събужда интереса на Невена към селото и ѝ помага да си купи имот там. Това се превръща в къщата, в която Невена се чувства истински щастлива.

„Има най-различен вид приятелства, за мен най-ценното приятелство е мълчаливото приятелство, онзи контакт, който прави излишно многословието. Невена ми беше такава приятелка – разбираща, прощаваща…“, казва Балабанян за предаването „Тази събота и неделя“ през 2020 г. 

В къщичката си в Иглика Невена се отдава на другата си голяма страст в живота – рисуването. Всички в селото знаят коя е и се гордеят с факта, че имат такава известна съседка. Но не с известността, с друго нещо Невена печели истински сърцата на хората от Иглика – с милото си и добро сърце и блага дума.

„Tя докато стегне нейната къща, почти две години живя тук. Невена беше Божествена. Самата тя,  с маниерите си, с умението си да рисува. Тя изглежда в рисунките намираше своето лекарство срещу самотата. Невероятни са рисунките. Обичаше много животните. Аз се смущавах с нея да ходя по покупки. Водил съм я на Димитровградския пазар, когато беше при мен в Хасково. Еми то я спират, искат да говорят с нея, цветя ѝ поднасят. Тя проявяваше едно огромно мило отношение към хората, самият ѝ глас беше галещ. Тук колко хора идваха да ѝ чукат на вратата и тя на никого не е отказала. Само последният път, това беше около 6 ноември 1999-та година, беше с приятелка лекарка и каза: „Дики, знаеш ли  – днес отказах на едни хора“ И това ѝ тежеше“ – разказва още Дикран.

За съжаление съдбата на много красиви български села е застигнала и Иглика. Много от къщите са изоставени спомени за отминали дни. Засега необитаема е и самата къща на Невена Коканова. Дворът е зашубрачен, но постройката е в добро състояние. Някога актрисата поддържала градината си старателно и отдадено. Не се плашела от това да си изцапа ръцете и две години сама строила оградата си камъче по камъче, разказват местните и споделят, че ще я помнят като изключителен човек. Благодарение на нея селото живеело втори живот, а името ѝ привличало все повече и повече туристи през последните години.

След смъртта на Коканова дъщеря ѝ Теодора подарява цялата ѝ библиотека на селото. Днес книгите се намират в читалището, носещо нейното име.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име