Intrigi.bg Актуално Иво Мирчев пита МВР къде са 200 хил. биткойна, за чието изземване...

Иво Мирчев пита МВР къде са 200 хил. биткойна, за чието изземване Гешев упорито отричаше

421
0

Народният представител от „Демократична България“ Ивайло Мирчев е изпратил официално запитване до вътрешния министър Бойко Рашков по повод информация за иззети преди пет години над 200 хил. биткойна при операция на прокуратурата и МВР. Той иска да получи данни за образуваните по случая дела, както и за съхранението на криптовалутата.

Мирчев обясни, че е задал въпроса, тъй като по темата има объркване. Освен към Рашков питането е насочено и към министъра на електронното управление Божидар Божанов.

„Тъй като има определено объркване по отношение на темата за конфискуваните биткойни за около 20 млрд. лв., изпратих въпроси към министрите Рашков и Божанов. Целта ми е да се внесе повече яснота къде се намира конфискуваната при операция „ПРАТКА/ВИРУС“ през 2017 г. виртуална валута, кой има (е имал) достъп до нея, каква е ролята на прокуратурата и най-важното – „Къде са парите?“. Срокът за отговор на министрите е 7 дни“, пише в профила си във Фейсбук Мирчев.

Депутатът иска да знае дали все пак се е стигнало до внасяне на обвинителен акт по това разследване. Другият му въпрос е къде е криптовалутата и дали до нея има достъп.

„Колко биткойни и други криптовалути са иззети в рамките на разследването, чрез какви методи/средства са иззети, къде се съхраняват биткойните и другите криптовалути, как се съхраняват от органите биткойните и другите криптовалути – на онлайн платформа/борса, на hot wallet (портфейл на даден компютър, свързан с интернет), на cold wallet (портфейл на устройство, отделно от компютъра, което няма връзка с интернет) или на друг носител, разполагат ли разследващите органи с нужните частни ключове и ключови думи за възстановяване на тези частни ключове, за да могат да се разпореждат с иззетите биткойни и други криптовалути, извършено ли е до момента някакво разпореждане с тези доказателства и ако да – какво разпореждане, кога и по каква причина, налични ли са към момента като доказателства по делото и на разположение на прокуратурата ли са?“, пита той.

За изземването на биткойните през 2017 г. българските власти не са потвърждавали официално. Точно обратното – тогавашният зам.-главен прокурор и днешен шеф на държавното обвинение Иван Гешев твърдеше, че подобно изземване няма. Информацията се бе появила в специализирани сайтове и се твърдеше, че криптовалутата е на стойност над 3 млрд. щатски долара. Делото бе образувано от специализираната прокуратура, ръководена известно време от Гешев. И той, и тогавашният шеф на ГДБОП Ивайло Спиридонов отричаха изземване.

„Няма иззети биткойни, към момента делото е на производство в специализираната прокуратура, разследва се от следовател, назначени са експертизи – компютърни и всякакви други, включително и такива, които ще бъдат изготвени в САЩ. И след изготвянето на ексапертизите – чака се само това заключение, след изготвяне на тези експертизи, имам уверението на прокурорите, че в максимално кратък срок ще бъдат конкретизирани обвиненията и ще бъде внесен обвинителен акт в Специализиран наказателен съд“, обещаваше преди пет години Иван Гешев.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име