Intrigi.bg Актуално Иван Нейков пред FN: Хората да са спокойни за парите си в...

Иван Нейков пред FN: Хората да са спокойни за парите си в пенсионните фондове

196
0

Не трябва да се противопоставят първия и втория стълб на пенсионноосигурителната система, тъй като нито един от двата не е по-сигурен от другия. Това коментира пред Flashnews  бившия министър на труда и социалната политика Иван Нейков. Той сега е председател на Балканския институт по труда и социалната политика.

Хората се опасяват, че вторият стълб може да се превърна пирамида и защо първите ще получат по-малка пенсия?

Хората трябва да са спокойни. Размерът на пенсията във втория стълб зависи от това какви вноски са правени в годините, от работника или от работодателя, колко години са правени тези вноски и как се управлявани тези пари. Във всеки случай осигуряващият се трябва да е наясно и да следи вноските си в пенсионния фонд. Не може да се прави сравнение между пенсия от първия стълб, за която са правени вноски 40 години, и пенсия от втория стълб, за която са правени вноски 20 години и то три пъти по-малки от тези в първия стълб. Във втория стълб не може да има политически решения като при първия. Не може да идват избори и да обещаем и вдигнем пенсиите. При фонда няма такова нещо. Размерът на пенсията тук зависи от вноската, по-голяма вноска повече пари, по-малка вноска-по-малко пари.

Хората са с усещането, че ако получават пенсия само от НОИ парите са ще са повече, отколкото ако се осигуряват и в пенсионен фонд. Така ли е?

Полза от втория стълб винаги ще има. Дори и да е малка сумата те ще си получат парите- дали наведнъж, дали разсрочено. В различните пенсионни фондове са събрани 15 млрд. лева. Близо 3 млрд. лева от тази сума са от управлението ѝ. Ефектът от вноските във втория стълб ще се усети когато един човек еднакъв брой години е плащал осигуровки в НОИ и във фондове. Тогава вече ще има истински ефект и по-високи пенсии. В действително сега първите пенсионирали се през 2021 година ще получат по-малко от фондовете-30-40, а може и 100 лв.

Какви са предимствата на пенсионните фондове?

Първото е че това са лични спестявания. Хората по различни причини да са похарчили тези 13 милиарда. Сега те са спестени. Второ тези пари във фонда са на семейството, те се наследяват и не се губят. Дори в момента пенсионните фондове плащат милиони годишно на наследници, когато има починали пенсионери. Другият плюс на втория стълб е, че парите се инвестират. От 13 милиарда лева, 3 или 2 милиарда лева са дошли от управлението на средства. Тези приходи се натрупват в отделните партиди на хората.

Какво може да кажем на хората за фондовете и втория стълб- сигурни ли са, да се притесняват ли?

обществени поръчки държава, фирми договори обжалване бюджетен излишък НСИ Борисов

Парите са винаги налични и всеки може да провери какви пари има и какво става с парите му всеки ден. Парите не могат да се загубят. Дори предложението на работната група е като се пенсионира лицето пенсията да му се определя от всички внесени пари- 100% от парите, дори и таксите. Парите са инвестират и много хора не знаят, че работните им места се подкрепят от инвестициите на различните фондове.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име