Intrigi.bg Политика Иван Костов: В прокуратурата следват тълпата и се държат като най-крайните популисти

Иван Костов: В прокуратурата следват тълпата и се държат като най-крайните популисти

389
0

Бившият премиер Иван Костов отправи сериозни критики към прокуратурата, като определи действията ѝ като крайно популистки. В предаването „Годината“ на Дарик радио той уточни, че най-вероятно е предубеден, за да мисли така, тъй като държавното обвинение „издевателства 20 години върху мен и семейството ми“.

„Прокуратурата трябва да се запита дали не е някакъв популистки орган и не следва тежненията на тълпата. Чува се „разпни го тоя“ и тръгва да го разпъва независимо дали има доказателства. Всичко се прави, просто защото така казва тълпата“, заяви Костов, намеквайки за редица от акциите на прокуратурата, които се влачат с години по съдилищата заради проблеми в обвинителните актове.

По думите му в част от действията на прокуратурата се виждало търсене на одобрение от хората. Той даде за пример засаждането на дръвче от новия главен прокурор Иван Гешев след повторното му избиране от Висшия съдебен съвет. По време на акцията Гешев подкрепи кандидатурата на Сотир Цацаров за председател на Антикорупционната комисия, която след това беше гласувана почти единодушно от депутатите в парламента. Изборът на Цацаров пък накара депутата от БСП Антон Кутев да обяви, че колегата му от ДПС Делян Пеевски е въздействал на парламента при гласуването чрез медиите си.

„Те наистина са неизживени политици. Те искат одобрението на хората и не искат да печелят делата в съда. Те искат хората да ги харесват или поне да не ги ругаят много. Те се държат като най-крайните популисти в страната“, добави Костов.

Той даде и друго предположение за действията на прокуратурата в последно време. Според него държавното обвинение може да е станало „напълно зависимо на определени олигархични кръгове“. Думите му идват на фона на протестите срещу избора на Гешев, които бяха организирани от няколко неправителствени организации. В подкрепа на Гешев пък се организираха акции, водени от издателя на сайта „Пик“ Недялко Недялков. В тях се включиха и други служители на сайта.

По думите на Костов в последно време имало отстъпление от държавността, а това водело до други проблеми.

„Минимална държава е максимална олигархия. Ако не е властта в избирателите и държавата, тогава демокрацията се изражда в олигархия. Силната държава пази демокрацията“, каза още той.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име