Intrigi.bg Крими Иван Гешев: Задържаното за подготвян атентат в Пловдив момче е вербувано от...

Иван Гешев: Задържаното за подготвян атентат в Пловдив момче е вербувано от „Ислямска държава“ (Обновена)- Снимки, Видео

376
0
Става въпрос за едно дете и за жертва, също и за лична трагедия, а не толкова за едно досъдебно производство.

Това заяви зам.-главният прокурор Иван Гешев.

Специализираната прокуратура, МВР и ДАНС разкриха подробности около осуетения атентат в Пловдив.

Задържано е 16-годишно момче, което страда от тежки психични проблеми и е взимало силни лекарства.

Той е бил засечен от родните служби за връзка с радикализирани групи извън страната.

Именно те са му давали указания как да сглоби самоделна бомба, с която той е планирал самоубийствен атентат в Пловдив.

„За пръв път, откакто говоря пред вас, в известна степен съм раздвоен. От една страна защото детето, а което ще говоря, е от същата гимназия, която завърши едната ми дъщеря в Пловдив. Така че се извинявам за емоциите, които вероятно ще покажа. На първо място става въпрос за жертва, е не толкова за извършител на едно доста сериозно престъпление.

Става дума за лична трагедия, която за щастие не е развита до някакви мащабни размери. Ние преценихме, че обществото трябва да знае в едни разумни граници за това, че някои проблеми, които считахме за латентни, вече са в България и те касаят всеки от нас, който е родител в тази страна.

Тези проблеми трябва да бъдат решавани и на тях да бъде противодействано от обществото и цялата държава.

Накратко става въпрос за непълнолетен български гражданин на 16 години. В сряда се получи сигнал, устен, неофициален, от близки на това дете. Колегите от ДАНС веднага ни уведомиха за това, че става въпрос за ученик, дете, който се е радикализирал. В резултат към Пловдив отидоха екипи на Специализирана прокуратура, организирахме взаимодействие с полицията от Пловдив, с колегите от ДАНС, отдела за борба с тероризма“, съобщи Гешев.

Зам–главният прокурор отбеляза, че в помещенията, в които са навлезли специализираните органи, са намерени самоделни заготовки, включително самоделно устройство в процес на изготвяне: „В него е имало много пирони за вероятно най-голям поразяващ ефект. 14,5 кг е теглото на взривяващото вещество. Такова е било използвано при атентата в Сарафово“.

Иван Гешев отбеляза, че в резултат на проведените действие и събраните доказателства е установено, че ученикът е обект на вербовка от „Ислямска държава“.

„Установено е, че това е някакъв класически случай на вербуване и радикализиране на определено лице – в случая непълнолетно лице. Т.нар- вербовчици са най-ценният капитал на една терористична организация, те струват“ повече от 200-300 бойци“. Младежът е въвлечен от опитните вербовчици и те му внушават, че трябва да извърши атентат.

„Преценихме, че на това дете трябва да му бъде оказана помощ от специалисти в изолирана среда“, отбеляза още Гешев и допълни, че с детето са започнали работа специалисти психолози и психиатри.

Взета е мярка за неотклонение под надзора на Детска педагогическа стая.

„Това е до известна степен грешка. Лесно е да се каже, защото става дума и за фактическа трагедия и за една евентуална такава“.

„Към момента детето си е при родителите. В случай, че съдът не възприеме нашето виждане, което искрено казвам – може да не е най-правилният подход, ще трябва отговорността за ситуацията да бъде поета от семейството, училището и колегите от ОДМВР Пловдив в лицето на инспекторите на Детска педагогическа стая“, заяви Гешев.

Той уточни, че прокуратурата и съответните служби за сигурност имат пълното съдействие на семейството: „Надявам се това съдействие да продължи, защото за нас това е единственият начин да се реши този проблем. Знам, че за вас това е информационно ценно, но искам да помоля – опитите да бъде снимано, издирвано това дете, семейството, съседите, училището му – има опасност да доведат до неприятен краен резултат – на първо място за детето, а също и да се попречи на хората, които работят с това дете“.

„Взаимодействието между всички служби беше перфектно. Пак ще кажа – българските граждани могат да се гордеят със своите служби за сигурност и съответно с прокуратурата и следователите. Ако си зарием главата в пясъка, това не означава, че ще ни подминат проблемите или бурята. Тези проблеми са вече реалност в България – не само да попаднеш в мрежата на педофил или да ти продадат наркотик, а на радикализация или промиване на мозъци, за което всеки родител трябва да проявява оттук нататък доста сериозна активност и комуникация с децата си“, коментира Иван Гешев.

Длъжни сме да помогнем на вербуваното от „Ислямска държава“ момче и да го изведем от средата, в която е попаднало.

Това каза директорът на ОДМВР – Пловдив ст. комисар Атанас Илков.

„В деня, в който постъпи информацията, бяхме на място. Започнахме комуникация с детето. Казвам ние, имам предвид инспекторите от Детска педагогическа стая. Смея да твърдя, че имаме много добри инспектори, които са с много дългогодишен опит като педагози, психолози и психиатри. Ние се включихме непосредствено след получаване на сигнала с работата с детето“, каза още ст.комисар Илков.

„В понеделник започваме активна работа с него. Колегите ще бъдат в непрекъснат контакт с него и с родителите. Те ще бъдат един изключително добър наш партньор с работата с това дете. Ние сме длъжни да положим всички усилия да помогнем на това дете и да го изведем от тази среда“, допълни още ст. комисар Илков. Той допълни, че детето ще си ходи на училище.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име