Intrigi.bg Политика Иван Гешев е новият главен прокурор

Иван Гешев е новият главен прокурор

352
0

Пленумът на ВСС избра Иван Гешев за нов главен прокурор на България.

В избора участваха 24 магистрати. „За“ кандидатурата на Гешев гласуваха 20 магистрати, а „против“ –4, с което кандидатурата бе приета, съобщава „Фокус“.

Предстои кандидатурата му да бъде утвърдена с указ от президента Румен Радев. Именно държавният глава е този, който назначава и освобождава главния прокурор.

На изслушването пред Пленума на ВСС единственият кандидат за главен прокурор заяви, че докладът на ЕК въобще не може да ни успокоява, а трябва да е една добра база за възходящо развитие.

Той обеща да продължи наложената практика за отчетност на главния прокурор пред Народното събрание, като според него трябва да има и регламентиран механизъм за разследване на главния прокурор.

„Сигурен съм, че няма да получа толеранс“, каза още Гешев по време на изслушването си и допълни, че не кандидатства за политическа длъжност, за да очаква толеранс. Като най-важни неща той открои сформирането на екип и продължаване на действия по оптимизиране на районните прокуратури.

Избраният за нов главен прокурор обясни протестите срещу него с политически и икономически кръгове, засегнати от прокуратурата и прилагането на закона. Гешев допълни, че да се откаже при такава атака, означава да покаже, че го е страх, и да предаде гласуваното му доверие.


Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име