Intrigi.bg Политика Ивайло Калфин: На човек без доходи да се предлага заем е извращение

Ивайло Калфин: На човек без доходи да се предлага заем е извращение

544
0

Икономимческите мерки не са достатъчно ефективни и чувството за справедливост липсва. Подпомагат се хора, които имат доходи. За останалите има мярк, която не работи. На човек без доходи да се предлага заем е извращение. В същото време се предлага увеличение на заплатите в администрацията. Има хора, които ще изпаднат в крайна бедност, и такива, които ще забогатеят. Това ще предизвика огромно разделение.

Това заяви пред bTV бившият социален министър Ивайло Калфин.

Той остро разкритикува реакцията на правителството и предприретите мерки за подпомагане на засегнатите от кризата с COVID-19.

„Под 300 милиона са отишли до бизнеса от март месец досега. Когато започна кризата, ЕС ни позволи да си пренасочим европейски средства и да ни даде допълнително около 2 милиарда. Взехме заем. Има 13 милиарда евро във фискалния резерв. Трябва декември месец да похарчи 5 милиарда, което не може да го направи. Наляхме милиарди в германската икономика за кораби. Това ефективно ли е?“, попита Калфин.

По думите му голям е проблемът и с пенсиите. Според бившия социален министър се поставя под въпрос смисъла на пенсионното осигуряване, поради причината, че от следващата година половината пенсионери у нас ще вземат една и съща пенсия.

„Изляха се милиарди в европейските държави при първото затваряне. Поемат се постояни разходи с правителствено решение за бизнеси. В България има огромно преразпределение между хора, които изпадат в крайна бедност и хора, които забогатяват. Това ще предизвика огромно разделение“, посочи още Калфин.

Той коментира и спорът между България и Република Северна Македония и решението на София да блокира Скопие по пътя към ЕС. Според Калфин ще се стигне не просто до изолация не само от страна на Европа, но и от страна на Балканите.

„Очевидно е, че ние чакаме РСМ да се държи по друг начин. Изненадващо и за мен блокирахме сега стартирането на преговори. Месец преди това бяхме изготвили един меморандум, с кото информирахме страните в ЕС какви са ни проблемите. Той е много неразбираем за чужденец. Не обяснихме какво искаме“, посочи Калфин.

Той определи аргументите, които България е представила, като неразбираеми за европейските партньори на страната ни.

„Това не са формално аргументи и критерии за започване на членство. Изрично казано е, че двустранни проблеми се решават извън преговорите. Няма кой да ни разбере с тези аргументи. Ние можем да си налагаме ветото, с което се изолираме в ЕС и второ – спряхме и Албания по пътя към ЕС. Това е по-лошо. Отложихме ги неизвестно за кога“, посочи още Калфин, който е и бивш министър на външните работи.

Според него България не може да вдигне цената си със защитата на този свой национален интерес, защото ще изпадне в изолация.

„Не може да претендираш, че си лидер и да го спираш. Опитваме се да си решим проблемите с РСМ и да използваме френски ключ, за да развием винт. Това не е пътят. Отключихме всички онези, които са против – това са сърбомански кръгове, сили извън нашия регион. Дадохме аргументи на онези, чиито възгледи не приемаме. Какво спечелихме? промяна в отношението? Това ли целяхме – огромна антибългарска кампания?“, попита още Калфин.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име