Intrigi.bg Актуално Зимата настъпва: Леден вятър сваля температурите до минус 15

Зимата настъпва: Леден вятър сваля температурите до минус 15

205
0

Почивните дни ще преминат под знака на истинската бяла зима. Преминалият студен атмосферен фронт свали температурите, а в началото на следващата седмица предстоят най-студените дни на януари, съобщава Нова телевизия.

В събота сутринта ще посрещнем изгрева с разкъсана облачност или дори ясно време почти в цялата равнинна част на страната. В хода на деня обаче облачността ще се увеличава. На много места в Западна и Централна, и в отделни райони на Източна България ще превали сняг.

Снеговалежите ще са по-интензивни в планините и около тях. Ще продължи да духа леден вятър от Северозапад, с който температурите ще останат ниски. В най-топлата част на денонощието термометрите ще се колебаят около нулата – между минус 3 и плюс 2 градуса.

В сила е жълт код за опасно силен вятър със скорост до 60-70 км/ч. А в 4 области на Западна България – София, София-област, Перник и Кюстендил предупреждението е за отрицателни температури през целия ден.

По планините ще вали сняг – по-значителни количества се очакват в Стара планина. В комбинация с вятъра ще има предпоставки за навявания и преспи. Вятърът ще е бурен и студен със силни пориви по високите и открити места. Дневни температури – между минус 9 и минус 16 градуса.

След временно спиране на валежите, в неделя отново ще превали сняг в планините, около тях и на места в Дунавската равнина. Остава ветровито с мощни пориви в западната половина на страната. С леки колебания сутрешните температури ще са до минус 7 – минус 8 градуса, а дневните ще се движат около нулата.

В първите дни на следващата седмица нахлуването на студен въздух ще продължи и температурите ще паднат още. В понеделник, след слаби снеговалежи в западните и централните райони до обяд, следобед облачността ще започне да се разкъсва.

През нощта и рано сутринта във вторник студът ще достигне своята кулминация с температури около и под минус 15 градуса в традиционно студените места в Западна България.

Термометрите ще са най-ледени там, където облаците са минимални. След това, до края на седмицата обилни и продължителни снеговалежи не се очакват. Около средата на периода вятърът постепенно ще отслабне, а към края на работната седмица и температурите ще се повишат до по-поносими дневни стойности.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име