Intrigi.bg Свят Зеленски се оплака: Украйна има нужда от помощ също като Израел

Зеленски се оплака: Украйна има нужда от помощ също като Израел

37
0

Президентът на Украйна Володимир Зеленски осъди вчера нападението на Иран с ракети и дронове срещу Израел през миналата нощ и обяви, че неговата страна има нужда от помощта на съюзниците си, за да отблъсне въздушните атаки, също както е станало с Израел, предаде Ройтерс.

Държавният глава отново призова Конгреса на САЩ да даде одобрението, което бави, за новия пакет от военна помощ за Киев. Ройтерс посочва, че украинските войски са подложени на нова офанзива от страна на руските сили в Източна Украйна, а градове и инфраструктура са атакувани всекидневно от Москва с ракети и дронове.

„Иранските действия заплашват целия регион и света, както руските действия носят заплахата от по-широк конфликт. Очевидното сътрудничество между двата режима в разпространяването на терора трябва да се сблъска с категоричен и единен отговор от света“, написа вчера в социалната платформа „Екс“ украинският президент.

По-късно – в традиционното си вечерно видеообръщение към нацията, Зеленски заяви, че светът е видял как „Израел не е сам в своята защита – при възпирането на въздушната заплаха са помагали и съюзниците“. „И когато Украйна казва, че съюзниците не могат да си затворят очите за руските ракети и дронове, това означава, че е наложително да се действа, и то да се действа твърдо“, заяви той, като добави, че украинското небе „не се защитава с думи“.

„Фактът, че ние в Украйна чакаме с месеци за жизненоважен пакет от помощ, фактът, че ние все още чакаме гласуването му в Конгреса на САЩ, води към друг факт – че самоувереността на терористите расте в тези месеци“, каза президентът на Украйна, като посочи, че „няма повече време за губене“.

Председателят на Камарата на представителите (долната камара) в Конгреса на САЩ Майк Джонсън каза вчера, че ще се опита да прокара помощ за Израел тази седмица, в контекста на иранското нападение с ракети и дронове в нощта срещу 14 април. Той обаче не уточни дали законопроектът за Израел ще включва помощта за Украйна или за други нуждаещи се съюзници на САЩ.

Ройтерс припомня, че Иран е доставил хиляди дронове камикадзе „Шахед“ на Русия от началото на пълномащабната инвазия на Москва в Украйна през февруари 2022 г. Те са използвани масирано с цел да се изтощи украинската противовъздушна отбрана и да се поразява инфраструктура дълбоко на украинска територия, далеч от фронтовата линия.

От месеци насам Зеленски призовава западните съюзници на Украйна, най-вече САЩ, да проявят „политическа воля“ и да снабдят Киев със системи за ПВО и боеприпаси. Президентът съобщи вчера, че Германия ще достави на страната му произведени в САЩ системи за ПВО „Пейтриът“ и ракети за въздушна отбрана „в критичен момент“, отбелязва Ройтерс.

Агенцията допълва, че в ефира на националната телевизия вчера външният министър на Украйна Дмитро Кулеба е казал, че текат преговори за снабдяването на Киев с още системи „Пейтриът“, но посочи, че в известна степен е смутен от бавните темпове на доставката им.

„С цялото ми уважение и благодарност към САЩ вярвате ли, че американската армия няма една излишна система „Пейтриът“, която може да прати в Украйна?“, казва той, цитиран от Ройтерс.

Руската армия си е поставила за цел да превземе град Часов Яр до 9 май, предаде Ройтерс, като се позова на изявление от вчера на главнокомандващия украинските въоръжени сили – генерал-полковник Олександър Сирски. Агенцията допълва, че така висшият украински военен началник е отдал първостепенна важност на сраженията в източната част на Украйна, където Москва засилва нападенията си.

Ройтерс отбелязва, че евентуално превземане на населеното място на запад от опустошения град Бахмут за Деня на победата на СССР във Втората световна война би бил от стратегическо значение за духа на руската армия, още повече като се има предвид забавянето на военната помощ за Киев от Запада.

Според Сирски, който в края на миналата седмица предупреди, че положението на източния фронт се утежнява, Русия концентрира усилията си западно от окупирания Бахмут в опит да превземе Часов Яр, преди да продължи настъплението си към град Краматорск.

Часов Яр се намира на десетина километра от Бахмут в Донецка област, уточнява Ройтерс. Подразделенията на Киев засега отблъскват руския щурм в близост до града, като са били снабдени с нови боеприпаси, дронове и електронни бойни средства, заяви Сирски в изявление в приложението „Телеграм“.

„Заплахата все пак си остава съществена, като се има предвид фактът, че висшето руско командване е поставило на военнослужещите си 9 май като краен срок за превземането на Часов Яр“, каза Сирски, без да дава повече подробности.
Ройтерс посочва, че в последните седмици Русия е осъществила три масирани въздушни атаки по украински електроцентрали и подстанции.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви снощи в традиционното си видеообръщение към нацията, че „ситуацията на фронта по време на такава ожесточена война винаги е тежка“.

„През тези дни обаче – най-вече на Донецкия фронт – положението става още по-тежко“, заяви държавният глава. Украинският лидер предупреди, че Кремъл може да подготвя мащабно настъпление за края на пролетта или за лятото на тази година, посочва Ройтерс.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име