Intrigi.bg Свят Зеленски поиска от ООН „справедливо наказание“ за Русия

Зеленски поиска от ООН „справедливо наказание“ за Русия

23
0

Президентът на Украйна Володимир Зеленски призова за „справедливо наказание“ за Русия заради инвазията ѝ в страната му.

Призивът си той отправи в предварително записано видеосъобщение, излъчено по време на заседание на Генералната асамблея на ООН.

Зеленски поиска създаването на специален военен трибунал, който да търси отговорност на Русия за отнетите територии и убийствата на „хиляди“ хора. Посочи и откриването на 445 нови гроба в североизточния град Изюм, който наскоро украинците си върнаха от руснаците. По думите на украинския президент в града са били извършени военни престъпления, сред които кастрацията и убийството на мъж.

Зеленски предложи и „формула“ за мир, която включва повече военна помощ за страната му и наказание за Русия на световната сцена.

Изказването му се случи в сряда – същият ден, в който руският президент Владимир Путин обяви частична мобилизация на 300 000 запасняци.

Според Зеленски това показва, че Русия не е сериозна що се отнася до идеите за мирни преговори.

Украинският президент осъди организирането на референдуми за присъединяване към Русия в окупираните украински територии. Той поиска налагане на нови санкции на Кремъл, ООН да отнеме постоянното членство на Русия в Съвета за сигурност, както и уважаване на международно признатите граници на Украйна.

Въпреки изострената ситуация Киев и Москва осъществиха размяна на заложници в сряда. Украинците си прибраха 215 бойци, сред които и 10 чужденци.

Русия в замяна получи 55 войници и проруския политик Виктор Медведчук, който беше изправен пред обвинения в измяна в Украйна.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име