Intrigi.bg Мистерии За пръв път от 300 години отварят Светите стъпала

За пръв път от 300 години отварят Светите стъпала

363
0

Светите стъпала, по които според преданието е преминал Исус Христос, преди да се яви пред римския управител на Юдея Пилат Понтийски, бяха отново открити за публиката в Рим, предаде AFP.

Множество вярващи побързаха да изкачат мраморната стълба, пълзейки на колене, както са го правили милиони поклонници преди тях през вековете. Светите стъпала са 28 на брой. Те са били пренесени от Ерусалим в Рим по времето на император Константин според легенда, която никога не е била потвърдена.

През 1723 година мраморната стълба е била покрита с дървен материал, за да не бъде повредена от многобройните вярващи, преминаващи по нея. Дървената защита за кратко е била премахната през 1950 година, за да бъдат почистени стъпалата, след което е била положена обратно. Сега, след близо три века, реставраторите отново временно разкриха за публиката мраморната светиня. Според легендата на единадесетото стъпало е покапала кръвта на Христос. Стълбата толкова се е износила през вековете, че на места стъпалата били вдлъбнати с 15 сантиметра от пълзенето на вярващите. Това наложило те да бъдат покрити.

Сега, когато реставраторите за пореден път премахнаха дървеното покритие, те се натъкнаха на хиляди бележки и монети, оставени от поклонниците, както и на два кръста. Те са били инкрустирани на горните стъпала и са отбелязали мястото, на което е стоял Христос, когато са го изправили пред неговите римски съдници, предаде „Дарик“.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име