Intrigi.bg Куриози За какво копнеят възрастните хора

За какво копнеят възрастните хора

160
0

Един ден в моя кабинет влезе жена на около 80-годишна възраст, за да търси съвет. Оказа се, че тя е овдовяла, но причината за страданието ѝ не беше заради загубата на съпруга ѝ. Тя беше влюбена в женен мъж. Докато споделяше историята си с мен на чаша чай, аз се опитах да запазя професионално отношение, въпреки че вътрешно бях объркана, защото си дадох сметка, че дори и на 80 хората могат да се влюбят като тийнейджъри и да пърхат пеперуди в стомаха им.

ожгфашгщшагтшщт

Едно от хубавите неща на моята работа като социален работник е, че аз влизам в ролята на доверен човек и съветник на хората от различни възрастови групи. Работата ми е свързана основно с хора над 60-годишна възраст. 

Независимо от това на колко години сме, всички ние имаме своите страхове, копнежи, радости и болки. Доскоро погрешно свързвах дълбоките копнежи и амбиции с енергията и идеализма на младостта. Оказа се, че тези емоции изпитват и възрастните хора.

жофгашшщгшщгщ

Имах една представа за тях, а се оказа, че може би съм грешала през цялото време. Когато осъзнах, че предположенията ми свързани с тях, са грешни, се заех да изследвам живота им. Кои всъщност бяха те и какво са научили в живота си? Започнах да им задавам въпроси, свързани с техните страхове, надежди, сексуален живот или пък липсата на такъв. Много от тях бяха поласкани от моя интерес към тях.

Започвах всеки разговор, като ги питах дали съжаляват за нещо. До този момент те бяха живели достатъчно дълго, за да погледнат на живота от един по различни ъгли. Това за което те изпитваха съжаление обикновено беше свързано със семейството им. Имаше случаи на родители, които не са се виждали и говорили с децата си повече от две десетилетия.

Питах ги и за най-щастливите моменти в живота им. Всеки един от тях си спомняше за времето, когато техните съпрузи/съпруги са били още живи, а децата им малки. Аз ги питах: „Но това не беше ли най-стресиращият период в живота ти?“. Техните отговори ме заинтригуваха.

Интересуваше ме как се е развил техният семеен живот с годините. Дори и след брака и с напредване на възрастта те все още копнееха да бъдат ухажвани и преследвани. Изпитваха силно привличане към хора, които не са техни съпрузи. Разбира се, сексът и мастурбацията с течение на времето за тях се превръщат в нещо, което правят много по-рядко. Желанието им за любов и това да имат спътник в живота, обаче си остава също толкова силно, колкото и в разгара на младостта им. Мнението на възрастните хора относно красотата и процеса на остаряването също е интересно. Онези от тях, които бяха ценени за добрия си външен вид и атлетично тяло, сега изпитаха много повече скръб по онова тяло от младостта им.

жошгашщгшщгтщг

Тези, които са били ценени заради качествата им, сега не се притесняваха за изгубената младост. Една от тези жени е била писател и колумнист в местните вестници. Когато я попитах дали е натъжена от факта, че вече е остаряла, тя отговори: „Никога не съм си мислела, че съм красива“.

жохгохтщгткщ

Същата жена, която ми каза, че не се притеснява от остаряването си, сподели, че не се страхува и от смъртта. Тя все още е физически и психически здрава. Остаряването не я притесняваше, докато това не окаже влияние на живота ѝ по пагубен начин. Тя споделя и кои са предимствата на това да си по-възрастен, като тогава да имаш повече време за себе си и по-малко да бързаш нанякъде.

Тези гледни точки ми помогнаха да се съсредоточа върху важните неща в живота, които имат значение. Признавам, че преди разговорите ми с възрастните хора изпитвах страх от остаряването. Точно този страх ме подтикна да започна това изследване, тъй като мислех, че тези от нас, които са в по-напреднала възраст, вече са изгубили своята жизненост и жажда за живот. Това обаче се оказа далеч от истината. Те все още се смеят като тийнейджъри, влюбват се лудо и преследват щастието. 

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име