Intrigi.bg Мистерии Защо Хитлер ненавиждал червеното червило

Защо Хитлер ненавиждал червеното червило

240
0

Бюти-журналистиката внимателно е проучила биографията на червеното червило и е открила много интересни факти: „Тайно оръжие. Историята на червеното червило “ е наръчник за продукти за красота от журналистката Рейчъл Фелдер, която ежедневно прилага този продукт с ярък нюанс на устните си и го смята за своя визитна картичка. Книгата е полезна за жени, които знаят каква е силата на червеното червило и искат да опознаят неговата биография, както и да научат интересни факти от живота на известните личности, които са го използвали (включително Клеопатра, Риана, Мадона, Мерилин Монро и Одри Хепбърн). В книгата обаче има и завладяващ откъс за това защо Адолф Хитлер ненавиждал червеното червило.

По време на Втората световна война червеното червило се превръща в символ на съпротива сред жените в страните от антихитлеристката коалиция. С негова помощ те декларират, че нито несгодите, нито недостигът, причинен от купонната система за разпределение на продукти, могат да ги сломят. Пурпурните устни подчертават способността за преодоляване на трудностите, смелостта, чувството за сплотеност и сила, необходими на жените, които остават в тила и са принудени да овладеят традиционно мъжки професии. Освен това, представителките на нежния пол, дори и в най-лошите времена, обичат да се чувстват привлекателни. 

Предизвикателно и секси

Адолф Хитлер, между другото, ненавижда червеното червило. За него чистотата на арийската раса означава естествено, неоцветено лице. Ярко червеното червило е твърде предизвикателно и секси за него. Освен това той е фанатичен вегетарианец, който отхвърля всички животински съставки, които по това време често се използват в козметиката. 

По време на войната всички продукти от първа необходимост се разпределят чрез купони, включително храни, бензин и калаени изделия. Козметиката, особено такава забележима вещ като червеното червило, се смята за важна част от живота, защото повдига духа на жените и подхранва тяхното самочувствие. Мнозина вярват, че купонната система не трябва да се отнася за него.

В Англия Уинстън Чърчил и британското правителство подкрепят тази гледна точка и раздават червила според нуждите, а не с купони. Както казва сътрудник в отдела за снабдяване пред британското издание на списание Vogue, „козметиката е толкова важна за жените, колкото тютюнът за мъжете“.

Дефицитна стока

Въпреки първоначалните намерения на властите да не ограничават достъпа до козметика, във военно време те са подложени на високи данъци и поради това стават в буквалния смисъл на думата ценна стока – дефицит. Много жени използват сок от цвекло за оцветяване на устните си. Ярките устни придават усещането за нормален живот, в който има място за надежда и красота.

В Америка опаковките за червила започват да се изработват не както обикновено от метал, който се харчи за военни нужди, а от пластмаса. През 1942 г. Американският военен комитет за промишлено производство решава значително да намали производството на козметика. Няколко месеца по-късно обаче се връща към предишния си обем поради сериозните недоволства сред жените. По време на Втората световна война, заедно с мъжете, дамите също отиват на фронта. Разумните козметични компании са обхванати от патриотичен порив: решавайки да подкрепят родината си и да забогатеят, те започват да произвеждат цели колекции за жените на предна линия. Британската марка Cyclax представя своя нюанс Auxiliary Red като „червило за жени на служба“ и дори произвежда черно-бели рекламни плакати, на които думата „червило“ е изписана в яркочервен цвят.

Компанията  Elizabeth Arden взема активно участие във военния живот на Щатите. Първо, тя притежава изключителното право да продава козметика във военните бази. На второ място, получава заповед от американското правителство да разработи специален нюанс на червило за дамите в  морската пехота. От жените, служещи там, се изисква да боядисват устните и ноктите си в същия цвят като червените детайли на военните им униформи. Arden 76 нарича цвета  Montezuma Red, в чест на думите на химна на морските пехотинци, в който те обещават да се бият за страната си навсякъде – „от дворците на Монтесума до брега на Триполи“. По-късно този нюанс се присъединява към линията червила на Елизабет Арден и е успешно продаван благодарение на реклами, прославящи военния му произход.

Спасител за дамите

Войната свършва, а червеното червило все още е спасител за дамите. На 15 април 1945 г. британските войски освобождават концентрационния лагер Берген-Белзен в Северна Германия. За да помогне на жените да се възстановят и да се върнат към нормалния си живот, Британският Червен кръст изпраща кутии с червено червило в лагера. Макар на пръв поглед такава помощ да изглежда непрактична, посланието има огромно значение. Един от първите офицери, прекрачили прага на лагера на смъртта, подполковник Мервин Уилет Гонин пише в своите мемоари:

„Жените лежаха на легла без чаршафи и нощници, но с алени устни … Те нямаха дрехи и покриваха раменете си с одеяла, но устните им са алени … Накрая някой им е върнал индивидуалността – отново са станали жени, а не серийни номера с печати на раменете.“

Разбира се, червеното червило не е в състояние да изтрие ужасите на войната, които изтърпяват, но помага да се вдъхне живот на тези жени.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име