Intrigi.bg Актуално Защо ФБР се зае с медальона на хан Омуртаг

Защо ФБР се зае с медальона на хан Омуртаг

468
0

ФБР разследва как златен медальон на хан Омуртаг се е озовал в Съединените щати. България е настояла за това след като ценната находка беше изложена в аукционна фирма, предаде БНТ. Засега обаче не е ясно дали той е автентичен, дали наистина е продаден или това е трик на фирмата, и ако е продаден, на кого. Ако се окаже автентичен, може да бъде закупен и върнат в страната.

Медальонът беше продаден на търг в Ню Йорк за 47 500 долара.

Засега има открити само два такива златни медальона или медала с лика на владетеля, с които хан Омуртаг награждавал приближените си. Единият се съхранява в Националния археологически музей и е открит през 70-те години на миналия век на Царевец. Диаметърът му е 22 милиметра и тежи 2 грама и 80 сантиграма. Вторият е също толкова голям, колкото монета от 50 стотинки, но е малко по-тежък. Именно той беше продаден в Ню Йорк.

„По това, което съдим от сайта на аукционната къща Си Ен Джи пише, че е продаден, тъй като ние го следихме последните няколко дена през интернет, това е интернет участник на търга.“, заяви главен  инспектор Атанас Папалезов от ГНДП.

Той е предложил сумата 47 хиляди и 500 долара 24 часа преди самият търг.

Понякога това са лица, свързани със самия продавач и е напълно възможно медальонът още да не е продаден, обяснява Атанас Папалезов. По настояване на българската държава, още от декември ФБР разследва как медальонът се е озовал в САЩ. Американските власти вече са поискали той да бъде свален от наддаването, ще проведат и експертизи дали е автентичен. Само тогава България може да го откупи.

„Представете си, ако се окаже, че е фалшификат, а България плати 50, 60 или 100 хиляди долара, както се очакваше да достигне цена, после министърът на културата как ще се оправдава пред обществото“, коментира още гл. инспектор Атанас Папалезов.

Има версия, че това е медальонът, открит преди около 100 години във Варненско и описан от археолога Карел Шкорпил.

По непотвърдена информация артефактът се е намирал в частна колекция във Виена преди да стигне до Ню Йорк. Ако е автентичен и бъде закупен медальонът ще застане най-вероятно тук, до своя безценен „близнак“. Процедурите по откупуване отнемат от две до понякога петнайсет години.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име