Intrigi.bg Политика Защо Слави да е различен?

Защо Слави да е различен?

394
0

Речта на Слави Трифонов при учредяването на партията му „Няма такава държава“ беше важна. Важна, за да разкрие намеренията на учредителите. Уви, те не станаха ясни дори след нея.

Останаха основни въпроси, на които не беше отговорено въпреки очакванията на потенциалния електорат и на журналистите (които, кой знае защо, не бяха допуснати до залата в „Лозенец“, където се „роди“ „Няма такава държава“).

Ключови цитати от речта на Трифонов пораждат основателни чудения :

1. „Целият политически ресурс през последните години изглежда нелепо и обидно“. С какво Слави и екипът му са алтернатива? Експерти ли са в областта на политиката? Дали евентуален премиер-шоумен би било по-малко „нелепо“ явление от премиер пожарникар, например?

2. „Бeше проведен референдум по българския закон и конституция и по правилата на пряката демокрация. Той беше захвърлен в ъгъла, все едно не се е случвал“. Нали депутатите приеха субсидията на партиите да падне до 1 лв. на глас, както пожелаха гласувалите на референдума? Вярно, не всички искания от допитването бяха удовлетворени, но да се твърди, че то е минало незабелязано, е вече популизъм с цел събиране на протестен вот чрез некоректно обобщение.

3. „Защото в крайна сметка ние затова живеем – за емоции. Те са лош съветник, но живеем заради тях“. Дали обаче емоциите са най-добрият барометър в политиката, г-н Трифонов? Те доведоха на върха на държавата Симеон Сакскобургготски, Бойко Борисов, помните, нали? А разочарованието от техните действия забравихте ли? Сънят на разума ражда чудовища – тази картина на Гоя виждали ли сте?

4. „Не се измъквам от думата партия, но тя е отвратителна. Като кажеш партия и ти става… – “ А като кажеш лицемерие, става какво? Употребявате термина „политически проект“ , но не е ли това просто синоним на… „партия“? А за синоним на „популизъм“ сещате ли се?

5. „Аз не мога да оправя несправедливостите, това е безумно. Аз мисля, че има конкретна, точна и ясна цел, която е свързана с моя характер – когато нещо се прави, то трябва да се направи докрай“. След като в речта си твърдите, че влизате в политиката заради жажда за справедливост, а признавате, че „не можете да ги оправите (несправедливостите)“, какъв е смисълът от партията? Какво значи „да се направи докрай“? Да не би… самоцел? С какво тя би била полезна на обществото?

6. „Животът е прекрасен!“ Да, това го знаем, даже има филм с подобно заглавие, но каква е връзката между Вашия политически проект и тази констатация? Животът е прекрасен, а пък „Няма такава държава“? Да не би да говорите за друго място?

Слави има право, като всеки български гражданин, да учредява партия и да се бори за доверие. Не мога обаче да се доверя изцяло на човек, чиято реч поражда повече въпроси от отговори. Дали зад липсата на конкретика не се крие липса на идеи?

Велина Георгиева

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име