Intrigi.bg Спорт Защо най-богатият клуб в света опитва да намали заплатите и защо сделка...

Защо най-богатият клуб в света опитва да намали заплатите и защо сделка няма

44
0

Преди два месеца и половина „Барселона“ свали „Реал“ (Мадрид) в класацията на „Делойт“ за най-богатите футболни клубове в света. Каталунците станаха първият клуб, преминал границата от 800 млн. евро приходи за една година.

По-малко от сто дни по-късно картината във футбола е коренно различна заради пандемията от коронавирус. Разпространението на заразата доведе до строги мерки, сред които и спирането на мачовете в почти целия свят.

На този фон спортните клубове предприеха стъпки, с които да си гарантират оцеляването. Ръководството на „Барселона“ също се задейства, като постигна споразумения с отборите от всички спортове, които поддържа, с изключение на футбола.


Но защо се налага на „Барселона“ да свива заплатите и защо до момента футболистите не са съгласни?

Заплати от отминали времена

„Барселона“ отчете рекордните за футбола приходи от 840.8 млн. евро за миналата година. За този сезон проектобюджетът включваше преминаване на границата от 1 млрд. евро.

Преглед на изображението в Twitter

Спирането на мачовете промени изцяло картината. В момента каталунците губят възможността да получават по около 6 млн. евро от билети от всяко свое домакинство. Затворен е и музеят на клуба, който е третият най-посетен музей в Испания с 1.9 милиона посетители и приходи от около 58 млн. евро на година.

Спирането на футбола може да се отрази пряко на парите от спонсори и най-вече от телевизионни права.

На този фон „Барселона“ няма как да поддържа нивото на заплатите, които бяха съобразени с досегашната финансова обстановка и бяха най-високите в света на спорта. Футболистите на каталунците получават 391.7 млн. евро годишно, което е 83% от общото перо за заплати (469.6 млн. евро), пише „Ас“. За тази година беше заложено общата сума да стигне 507 млн. евро.

Мадридският всекидневник уточнява, че футболният отбор е отговорен за 76% от приходите на клуба.

На масата за преговори

Преди дни президентът на „Барселона“ Хосеп Мария Бартомеу заяви, че предстоят разговори за намаляване на заплатите. Състезателите от останалите спортове, сред които баскетбол, хандбал и футбол в зала, са приели условията, пише „Мундо депортиво“.

Остава съгласието на футболистите, които са отговорни за основната част по това перо. Звездата Лионел Меси получава 35 млн. евро на година, а Антоан Гризман – 17 милиона, посочва msn.com.

Ръководството на клуба се насочи към прилагане на това, което в Испания наричат съкратено ERTE (Expediente de Regulación Temporal de Empleo) – инструмент, даващ възможност на фирми временно да намаляват или спират заплатите на служителите си при извънредни обстоятелства.

Стремежът на „Барселона“ е да намали възнагражденията на футболистите със 70% за времето, в което няма футбол. Играчите не са съгласни, като са предложили свиване на заплатите им само с 10%, пишат медиите в Испания.

Международната федерация (ФИФА) препоръча футболистите да получават половин заплата, докато мине кризата и се поднови спортната дейност. Градският съперник на „Барселона“ – „Еспаньол“, и „Атлетико“ (Мадрид) вече задействаха план с намаляване на парите за заплати. Същото направиха клубове в Италия, Германия и Франция.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име