Intrigi.bg Мистерии Защо мюсюлмански фамилии държат ключа към най-святото място за християните – Божи...

Защо мюсюлмански фамилии държат ключа към най-святото място за християните – Божи гроб

2861
0

В сърцето на стария Ерусалим се намира най-свещеното място за всички християни – Божи гроб.

Всяка години стотици хиляди вярващи се стичат в църквата „Възкресение Христово“, където според преданията се е намирал хълма Голгота, на който е бил разпнат Иисус Христос. В центъра й е разположен и параклисът Божи гроб, където е била пещерата, в която поставят тялото на Божия син преди той да възкръсне.

Именно там всяка година на Великден слиза и благодатния огън.

Но, малцина знаят, че ключа към святото място се държи от мюсюлмани

Всяка нощ, когато мрак обгърне древния град, Адиб Джудех се отправя по кaлдъръмените тесни улички към Божи гроб за да заключи храма и да пази ключа докато съмне. Призори около 3:30 той отново отива пред дървената порта на църквата и го връчва на друг мюсюлманин – Уаджих Нусейбе, който е храмов вратар.

От вътре свещеник подава през прозорец на вратата дървена стълба. Мъжът се качва и отключва двете ключалки.

Двете палестински фамилии държат ключа за Божи гроб от 12 век и предават на своите поколения този ангажимент към християните. Самият ключ е дълъг 30 сантиметра, тежи четвърт килограм и се смята, че е поне на 800 години.

„Семейството ми започна да ме подготвя за тази дейност когато бях на 8 годинки. Предаваме си ключа от баща на син. Аз пазя ключа на Божи гроб вече 30 години и чувствам мястото като мой втори дом“, разказва Джудех.

Историята не дава еднозначен отговор защо и кой решава мюсюлмани да държат ключа за Христовата светиня. Според 63-годишния Нусейбе семейството му е натоварено с тази отговорност през 637 г. сл. Хр. от Омар халиф, който дал обещание на архиепископ Софроний, че християнските места за поклонение в Ерусалим ще бъдат защитени.

„Това отново се случва и през 1187 г., след като Салах ад-Дин царство в превзема Ерусалим. Той отново избира семейството ни да се грижи за мира между различните източно-западни християнски църкви“, разказва той.

Днес управлението на самия храм е поделено между Гръцката православна църква, Римската католическа и Арменската, които имат постоянни конфликти. Според някои изследователи именно това е причината ключа да се държи от мюсюлмани, които в случая имат неутрална роля.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име