Intrigi.bg Куриози Защо кафето рано сутрин е толкова вредно?

Защо кафето рано сутрин е толкова вредно?

1021
0

Кафето е неделима част от ежедневието на милиони хора по света. Повечето от тях намират нещо практично в навика да пият кафето рано сутрин. И колкото по-рано, толкова по-добре, защото това ги подготвя за предстоящите им през деня предизвикателства и задачи… или поне за следващите няколко часа, преди отново да посегнат към каша кофеин.

Но пиенето на кафе, веднага след събуждане, се оказва абсолютно неефективно и безсмислено.

Всъщност, по това време на денонощието тялото ни не се нуждае от подобен вид стимул, и чашата с ароматно кафе не ни помага да се събудим.

Причината за това се крие в хормона кортизол, наричан още и „хормон на стреса“, защото нивата му в организма се повишават, когато сме под стрес или изпитваме страх. Той обаче, е и основен компонент от нашия естествен дневен хормонален цикъл, известен като „цикъл на деня и нощта“. Неговата задача е да ни помогне да станем сутрин и да заспим нощем.

Казано по-просто: когато концентрацията на кортизол в организма ни е по-висока, ние се чувстваме по-будни и бодри. Тази концентрация достига своя пик именно сутрин – между 8 и 9 часа, като телата ни започват да го произвеждат в мига, в който отворим очи.

Ето защо кортизолът, а не кофеинът, е онова, което ни помага да се събудим сутрин.

Според специалистите, основният проблем с ранното пиене на кафе не е липсата на ефективност, а пристрастяването към кофеина. Макар сутрин ободряващата напитка да няма особен ефект върху нас, организмът ни започва да свиква с нея и да я иска все по-силно и по-силно.

Най-лошият вариант е да се пие черно кафе на празен стомах. Вие бързо ще се изправите на крака, особено след безсънна нощ, но ефектът ще бъде краткотраен. Бодростта бързо ще бъде заменена от рязък спад на енергията.

Сутрин телата ни се нуждаят от друг стимул за събуждане, като например пълнощенна закуска с протеини и въглехидрати. Кафето оставете за по-късната част от сутринта си.

След пиенето на кафе на гладно се появява вълчи глад, който трудно може да бъде овладян. Вместо да изядете сандвич от пълнозърнест хляб, със сирене и зеленчуци, ръката ви ще търси храни с висок гликемичен индекс.

Ще ви се приискат сладки кифлички, кроасани или кекс, състоящи се от лесно смилаеми прости захари. Така получената енергия ще свърши бързо, нивото на глюкоза в кръвта ще спадне драстично и гладът ще се появи отново.

Кафето има диуретичен ефект. Ако пиете силно кафе и не го допълвате с други течности, ще се появи дехидратация. В резултат на това, слабост, главоболие. Не е лесно да се разбере дали причина за тези симптоми е кафето изпито на закуска. И човек посяга към хапчета за главоболие, вместо просто да изпие чаша вода.

Друга причина, поради която е по-добре да се откажете от сутрешното кафе, е дишането. Сутрешната миризма от устата, меко казано, не е най-приятна. Това е нормален симптом, дължащ се на наличието на храносмилателни сокове на празен стомах.

Кафето не помага да освежите дъха си. По-добре е да се яде нормална закуска, да си измиете зъбите и да изпиете едно питие след час-два. В противен случай, ако закуската се замени с кафе, миризмата може да остане.

Съвет за любителите на кафето, които започват деня си с кафе. Не бързайте. Най-добрият период за ароматната напитка е между 9:30 и 11:30 часа. А най-доброто време за пиене на кафето е 10.30 часа. По това време нивото на кортизола, хормонът на стреса, започва да спада.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име