Intrigi.bg Куриози Защо затворниците по света са носели раирани дрехи?

Защо затворниците по света са носели раирани дрехи?

531
0

Райетата дълго време са символ на затворниците.

Традицията се появява в САЩ. Иновацията е бил използван за първи път през 19-ти век, за да се направи разграничение от други затворници.

Модата в затворите скоро приети в други страни. В резултат на това повече от сто години затворници шиеха дрехи от плат на райета.

Днес раираните дрехи в затворите са отменени.

Райетата са били различни. В Америка са били хоризонтални, в Германия – вертикални.

Защо райета?

В Средновековието райето е било символ на социално заклеймяване. А зебрата, това е исторически факт, е минавала за зло животно. Ако си облечен в райе, значи нещо не е наред с теб. Защо ли? Защото в библията има един пасаж, в който се казва, че не бива да носиш дреха от две. И хората тълкували това като райе, макар че не е точно това значението. Така бедното райе трябвало да извърви дълъг път, докато изчисти репутацията си.

Изчистила я Англия. Кралица Виктория обличала детето си в раирано яхтено костюмче.  Британската кралска флота не носи райе, обаче, след като кралицата майка облича така хлапето си, това станало моряшка мода. И то до такава степен, че днес като кажеш моряк и пак се сещаш за райе. Френските моряци го взимат първи, Коко Шанел пък го налага в дамската мода, а в Англия пък райето става спортен аксесоар. Затова до ден днешен имаме раирани отбори.

Ето как в Европа райето на много ранен етап няма нищо общо със затворническата униформа.

Например в Англия в края на XІX век затворниците са носели обикновени бели дрехи, но с щампа клин върху тях. Клинът е бил символ на държавна собственост.

Сега в САЩ затворническият цвят е оранжев- цветът на позора, а и ако избягат заради дрехите се разпознават от далеч.

В много затвори има униформи, но в различен цвят. Така излежаващите присъди се отличават. Но има и затвори, където всеки си носи каквото има като дрехи.

Специалното облекло се носи извън затвора, когато затворниците работят обща работа и трябва да се различават.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име