Intrigi.bg Актуално Защо дете на две години падна от третия етаж на болница във...

Защо дете на две години падна от третия етаж на болница във Варна

848
0

Парапетът, през който миналата неделя от третия етаж на варненската болница „Св. Анна“ падна дете и по-късно почина, не е бил обезопасен според строителните изисквания за сгради с обществено предназначение. Това установи проверка на „Дневник“. В същото време веднага след трагедията Районната прокуратура във Варна обяви, че започналото досъдебно производство се води единствено „срещу родител или настойник, който не е положил достатъчно грижи за детето“.

Според информацията, известна до момента, двегодишният Джанед Василев е бил в родилното отделение на болница „Св. Анна“ с двама придружители, дошли на свиждане. Докато те били на площадката пред отделението детето се промушило през парапета на третия етаж на сградата и паднало в шахтата на стъблището. Ден по-късно Джанед почина.

Никой не носи отговорност

От момента на инцидента до днес Красимир Петров, изпълнителен директор на болницата, е в чужбина. По тази причина първите отговори на въпроси по случая бяха дадени от заместника му Антон Станев. Според него никой от колегите му в ръководството на лечебното заведение не носи отговорност за случилото се. От болницата отричат каквато и да е вина за това, че парапетите на стълбището, от което е паднал две годишният Джанед, не са били обезопасени според действащите строителни регламенти.

При норма 9 см ширинта на сегментите по стълбището в болницата е между 19 и 30 см., което е направило възможно детето да се провре през тях и да падне в шахтата на стълбището.
При норма 9 см ширинта на сегментите по стълбището в болницата е между 19 и 30 см., което е направило възможно детето да се провре през тях и да падне в шахтата на стълбището.

Проверка, извършена днес от „Дневник“ показа, че парапетът на стълбището е висок 90 см., а отстоянието между вертикалните му елементи варира от 19 см до близо 30 см в отделните му сегменти при регламентирани не повече от 9 см. Това означава, че нито един от тях не отговаря на задължителните правила за обезопасяване на стълбища в болнични заведения.

Две наредби и какво от това?

Наредба, изготвена от Министерството на регионалното развитие и благоустройството и влязла в сила още на 14 юли 2009 г. ясно регламентира условията, на които трябва да отговарят проектирането, изпълнението, но и поддържането на строежите, за да предоставят достъпна и безопасна среда включително и на хора с увреждания.

Според чл. 46 на тази наредба разстоянието между вертикалните елементи на парапета трябва да е не повече от 9 см с оглед безопасно ползване от деца. Така дори в най-тясната си част елементите на стълбището във варненската болница „Св. Анна“ се оказват поне два пъти по широки, но и два пъти по-опасни за децата.

Друга наредба на регионалното министерство, този път от декември 2015 г. регламентира минималните изискванията към проектирането, строителството и поддръжката на сгради за обществено обслужване в няколко области, сред които и здравеопазване.

В Раздел V на този текст, озаглавен „Достъпност и безопасна експлоатация“ е записано следното: „…предпазните парапети с цел обезопасяване срещу възможно падане се проектират с височина най-малко 1 м за обезопасяване срещу падане от височини до 12 м и с височина най-малко 1.10 м за обезопасяване срещу падане от височини над 12 м“.

Родилното отделение във варненската болница „Св. Анна“ се намира на третия й етаж. Това означава, че височината от която е паднал Джанет Василев е била най-малко 12 м. и парапетът на третия етаж е трябвало да бъде най-малко 1 м. Проверката, извършена днес показа, че той е висок не повече от 90 см.

…и така от 140 години насам

От август 2000 г. „Св. Анна“ е регистрирана като акционерно дружество с 51 % държавно участие. Вторият най-голям съдружник в нея с 33% от дяловете е Община Варна. Това разпределение ясно очертава графиката на отговорностите за всичко, което се случва или не се е случило в здравното заведение.

Парапетът на стълбището от което е паднало починалото дете е висок едва 90 см при норма 1 м. - 1.10 м.
Парапетът на стълбището от което е паднало починалото дете е висок едва 90 см при норма 1 м. – 1.10 м.

За това „Дневник“ изпрати въпроси, както до ръководството на самата болница, така и до Общинската администрация и Дирекцията за национален строителен контрол. Те трябваше да изяснят чия е отговорността по прилагането и изпълнението на наредбите за достъпност и сигурност на сградите за здравеопазване. До приключването на работата по този текст отговор бе получен единствено от Община Варна. Според него местната администрация „няма ангажимент относно безопасността на сградния фонд на МБАЛ „Св Анна“, включително към приложението на Наредба № 4 от 2009 г. за проектиране, изпълнение и поддържане на строежите в съответствие с изискванията за достъпна среда за населението, включително за хората с увреждания“.

Според зам. изпълнителният директор на болницата Антов Станев случилото се с две годишния Джанед било прецедент „от 140 години насам“. Като се има предвид състоянието на безопасността в сградата, подобна „статистика“ може да означава само, че трагедия е била възможна винаги – както през изминалите 140 години, така и всеки ден от тук нататък.

Важна подробност от контекста на случилото си миналата неделя, е и това, че само преди два месеца в същата болница друг тежък инцидент по чудо се размина без жертви. На 4 декември м.г. пак в старата сграда на болницата асансьор падна заедно с пътуващите в него. Веднага след това изпълнителният директор Красимир Петров съобщи официалната версия за случилото се – претоварването на асансьора с 8 вместо с 6 души. Друг член на ръководството на болницата обаче съобщи за „Дневник“, че плащания към компанията, наета за поддръжката на асансьора, монтиран още в годините на зрелия социализъм, са били бавени месеци наред.

Стълбището, от което е паднал двегодишният Джанед
Стълбището, от което е паднал двегодишният Джанед

Двама бивши депутати и „една дама“

Последният изпълнителен директор на варненската болница „Св. Анна“ Красимир Петров бе назначен през октомври 2017 г. Освен него като представители на държавата в Съвета на директорите на болницата влизат още Георги Кючуков и Димитрина Минкова.

Красимир Петров е коремен хирург, бивш общински съветник и два мандата депутат, подкрепян и избиран с листата на ГЕРБ.

Георги Кючуков е също лекар и също бивш депутат, но от партия АБВ.

След встъпването си в длъжност Димитрина Минкова е представена от председателя на варненския Общински съвет Тодор Балабанов (ГЕРБ) така: „Една дама е предложена от държавата. Тя не е от Варна, но е редно да й дадем време да оправдае доверието“.

Частичен отговор на въпроса кая е Минкова дава Търговският регистър. Там тя фигурира като съдружник в две компании „Екодом – ООД“ и „Мико – геотон“. Първото се занимава единствено с реклама. Второто има широк предмет на дейност – от научно-технически, технико-икономически и геоложки проучвания, през доставки на оборудване и материали, предоставяне на права за ползване на патенти и производство, до добива, обработка и реализацията на минерални суровини, скално-облицовачни и строителни материали и др

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име