Intrigi.bg Политика „Защото е турчин и е от ДПС. Къде са другите партии и...

„Защото е турчин и е от ДПС. Къде са другите партии и кандидати?“

278
0

В деня на балотажа за президентския вот в България екипът ни е в Истанбул. Странната тишина и рядко пристигащите избиратели контрастират с шумните картини от предходната неделя, когато близо 90 000 притежатели на български лични документи, известни като „двойни граждани“, поставиха под обсада изборните секции в мегаполиса.

Членове на комисии са заснели на видео-клипове невижданото стълпотворение от преди седмица и гледат с недоумение към празните училищни дворове и коридорите. Всички са запазили българския език и го говорят свободно, макар някои да са били по на 10-15 години в смутното време на бежанската вълна. Всички имат много приятели етнически българи в родните си краища, а общите им снимки са в телефоните заедно с тези на бащини къщи и роднини.

„ДПС е при нас, къде са другите?“

Преди избори в България ДПС провежда солидни кампании и сред изселниците ни в Турция. Този път обаче вотът 2 в 1 бе предшестван с особено мащабна агитация и сериозни инвестиции в реклама на кандидатите за депутати и за президент. На въпроса кое мотивира изселниците винаги да гласуват на избори, които се провеждат в България, отговорите са като продиктувани: „Защото имаме право, защото ние сме български граждани. И защото искаме нещата в България да вървят много по-добре, отколкото са в момента. Да няма протести и проблеми по границата, да няма протести пред турското посолство в София“.

А защо винаги за ДПС: „А къде са кампаниите на другите партии? Защо сред изселниците в Турция е известна само една партия? Защо една едничка Вилдан е била водач на листа на партия извън ДПС? “.

И още: “Къде са кандидатите на другите за народни представители? Защо не идват при нас, защо са ни отписали? Ние сме тук, но се чувстваме част от българския народ, кой се дразни от двойното ни гражданство? Най-младите няма как да знаят, но останалите помнят, че не сме в Турция по своя воля и мерак, 1989-а минахме през ада. Всички имаме семейства в България, плащаме данъци, купуваме имоти и винаги се прибираме там у дома”.

Не е известно колко от тях са виждали на живо лидера на ДПС Мустафа Карадайъ или кандидатите на партията за депутати. Повечето запитани отричат да са ги срещали, но са чували за тях. Не са наясно и с особеностите на българския национален лов на пари от еврофондовете, на правителствената закрила за имоти и имущества на формален и почетен председатели, и свързани с тях фирми и фигури. „Навсякъде се краде, тук също“, отсичат с опрощаващо безразличие.

Възторгнали се от факта, че за пръв път у нас човек с турско име е кандидат за президент на държавата и това отключило масирания вот на първия тур. (Забравили са, че първият кандидат за обединител на българската нация от турския етнос е Сали Шабан през 2011 г., а през 2016-а се явява Кемил Рамадан.) На 14-и ноември т.г. всички са били наясно, че Карадайъ няма да бъде избран, целта им била да стигне до балотажа, „защото е турчин“.

Атаката с въпроси без отговори се насочва отново към българските политици извън ДПС: „Защо партиите игнорират нашия етнос и не работят за интеграцията му в себе си? Те са си виновни. И после скачат срещу етническия вот, националистите ни блъскаха на границата и организират протести срещу нашето право на глас. Ами ще гласуваме за ДПС и както ДПС ни каже”.

Какво им каза ДПС за втория тур и изобщо каза ли им нещо, или изселническите организации, които са основният инструмент на тази партия в Турция, бяха ангажирани най-вече за първия, не става ясно. Безспорно, активността на 20 ноември беше анемична. И въпреки това, 92% от вота в южната съседка отиде за „ректора на ректорите“, категорично непознат за тези избиратели. Така и в родния му Кърджали непознатият за местните го подкрепиха мощно.

Защото ДПС им каза така. Онази върхушка на ДПС, която общува пряко с „народа“ само по избори, иначе вглъбена в личните си бизнес-активности и сенчести договорки със силните на деня. Но това последното е наше наблюдение, на авторите на текста. В Турция българските изселници не знаят нищо. Лекар, председател на секция в Истанбул, ни го обясни със синдрома на стадото, теория, сходна с тази на Гюстав Льобон в „Психология на тълпите“.

„Гласът на турчина – за турчина“

Пропагандата за българския политически процес в Турция доби смайващи размери. По време на кампанията любимият на изселниците канал Fox tv, известен там с опозиционния си тренд, в сутрешните си блокове призоваваше за мобилизация на двойните граждани да не пропускат да гласуват за Карадайъ и акцентираше на правилното число в двойната листа. Авторитетни всекидневници, притежавани от близки до президента Ердоган бизнесмени, публикуваха призиви да се гласува за кандидат-президента на „турската партия“ в България. Изселници всеки ден са получавали агитационни съобщения на личните си телефони, показаха ни.

Секциите в Турция останаха пусти за балотажа.

Стара традиция на ДПС е да организира и автобуси с изборни туристи от Турция до етнически смесените райони у нас. Само в Кърджали една от транспортните компании е правила по 8 рейса в последните дни преди първия тур. Пътуването е безплатно за „туристите“, не всички автобуси спират по автогарите, в деня на вота са предпочитани места, за които репортерите не биха се досетили. Пред секциите се трупат на талази избиратели в невъзможност да се преборят с машинния вот, но ДПС мисли за всичко, има си асистенти, бдящи за клика върху правилното квадратче. Партийната изборна машина разполага и с „десетници“, които със списъци в ръка обикалят по кварталите и тропат по вратите на семейства етнически турци, за да им напомнят задължението да отидат до урните. Има чести оплаквания за това от възмутени граждани – и турци, и българи. Негодуванието си обаче те изразяват пред съседи и медии, не знаят къде да сигнализират.

За вота на 14 ноември в 19 района на южната ни съседка бяха открити общо 126 изборни секции и като по команда водачи на изселнически организации там получиха медийни трибуни за пропаганда. За втория тур броят на секциите, естествено, бе същият, но активността спадна рязко.

За „турския кандидат“ – пред държавната Анадолска агенция: „Зам.-председателят на Балканската конфедерация на румелийските турци Зюрфеттин Хаджиоглу настоя всички онези близо 250 000 български турци, живеещи в Турция, да упражнят законното си право на глас на изборите за президент и парламент в България. Искаме българските ни сънародници да дадат своя мощен глас за земята на предците ни в урните на майката-родина“.

Хаджиоглу уточнява за изселниците, пътуващи до България за изборите, че ако нямат сертификат за ваксинация, могат да си направят безплатни PCR тестове в държавните болници в Турция и така няма да имат проблем при преминаването през границата.

„Скъпи сънародници, вас ви прокудиха от родината на предците ви и ви пратиха насилствено в родината-майка. Не бъдете безучастни към живеещите там (в България) близо 1 милион български турци и мюсюлмани. Дайте един хубав знак от родината-майка към земята на предците ви. Гласовете ви тук ще бъдат подкрепа за вашите братя там. Ако отидете да гласувате в България обаче, тези гласове ще бъдат много по-ценни от гласовете тук. Защото там най-лесно можете да подкрепите предпочитания от вас турски кандидат. Непременно упражнете правото си на вот, на права и бъдеще“, казва Хаджиоглу пред кореспондента на Анадолската агенция.

Той отново повтаря призива си за подкрепа за „турските кандидати“ и пояснява, че „за разлика от предишни избори, този път има много турски кандидати, които ще се състезават от различни партии“. „Нашите сънародници и без друго познават тези кандидати от своите райони. Ние 30 години повтаряме едно и също, и ще продължим да го казваме. Гласът на турчина е за турчина“, заключава той“.

Има ли пръст Ердоган в българските избори

На място (в Истанбул) местните хора отхвърлят подозрението, че Реджеб Тайип Ердоган има общо с рекордната избирателна активност от първия тур на изборите през ноември т. г. По тяхната логика, щом изселниците не гласуват за неговата партия, те са извън периметъра на неговото влияние. А изселниците подкрепят друга партия, не президентската.

Сметката обаче не излиза без Ердоган. Факт е още, че пропагандата в полза на ДПС и Мустафа Карадайъ върви по FOX Turkey – любим за българските изселници телевизионен канал. В държава, в която гражданите не смеят да пишат критични статуси срещу президента в социалните мрежи, заради перманентния контрол и последващи репресии е практически невъзможно пропагандата по отношение на партии в съседни държави, каквато е ДПС, да се случи без санкцията на президентската администрация. А пропагандата и организацията дават резултат, и то в полза на Карадайъ и ДПС. По секциите из Истанбул, Бурса, Чорлу, Измир и т.н. гласуваха десетки хиляди хора.

Разказаха ни, че практически времето на изборния ден е било недостатъчно всички тези избиратели да упражнят правото си на глас, било то с машини или с хартия. Само в секция в изселническия квартал Авджълар в Истанбул 7 буса на общината са били на разположение, за да извозват феновете на Карадайъ до секции в други квартали на мегаполиса.

Защо обаче на балотажа всичко е спокойно и избирателната активност бе 4-5 пъти по-ниска от тази на първия тур и парламентарните избори? Местните твърдят, че е заради умората от изборите. И защото не разпознават никого от двамата кандидати като свой.

Защо обаче му е на Ердоган да подкрепя ДПС? ДПС на Доган, който е републиканец и кемалист? Може би заради Делян Пеевски, който е санкциониран по глобалния закон Магнитски, а Ердоган си има системни проблеми с онези, които го санкционираха. Може би подкрепата е за Пеевски, не за етническите турци в България. Българските изселници в Турция и без това не гласуват за него, в по-голямата си част те предпочитат Републиканската Народна партия. А Пеевски е прекрасен троянски кон за турския президент в ЕС.

„Комплексът на тракийските царе“ и нашенците в юга

От античността насам Балканите са много апетитна територия за империите и ново-появилите се народи. За обитателите на тези земи се е наложило мнението, доказано по емпиричен път, че са неспособни да се обединяват пред лицето на общата опасност. Това важи с най-голяма сила за древните траки. Този деструктивен поведенчески елемент се е проектирал в огромна степен в поведението на днешните българи и на… изселниците от времето на „Голямата екскурзия“ от 1989-а, които днес са успешно интегрирани граждани на Република Турция.

В южната ни съседка изобилства от различни етнически групи – кюрди, лази, бошнаци, арменци и всякакви субкултурни групи. Може би най-разединени и неподкрепящи „своите“ са изселниците от България. Представителите на отделните етноси може и да воюват често помежду си, но когато издигнат свой кандидат, всички го подкрепят. Дори и непримирими врагове се коалират в критични моменти, като при избора на кмета на Истанбул, който не е от партията на Ердоган.

Ако обаче изселник получи шанса за политическа реализация в Турция, земляците му там не са склонни да се консолидират в негова подкрепа, разказват ни го хора, които вече са изпитали това на гърба си. А тогава тотално липсва и подкрепата на ДПС. „Защото всеки сам си е цар“, казват нашите събеседници, а имената им запазваме нарочно от съображения за тяхната сигурност.

Как обаче ДПС успява да мобилизира тези хора да гласуват, понякога с почти военна организация по изборите?

Димитър Стоянов и Вилдан Байрямова в Истанбул пред избирателната секция.

Димитър Стоянов, Вилдан Байрямова

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име