Intrigi.bg Актуално Затягане на мерките решават в четвъртък

Затягане на мерките решават в четвъртък

569
0

Ново затягане може да бъде обявено на редовния брифинг на здравните власти в четвъртък. Тогава ресорният министър проф. Костадин Ангелов ще си обяви мерките, посочи проф. Тодор Кантарджиев, директор на НЦЗПБ и член на Националния оперативен щаб.

„Сега е време за успокояване, да се слушат фактите и да се вземат решения”, каза той пред „Нова телевизия” и така отклони въпрос за локдаун на национално ниво.

А междувременно продължава затягането на мерките по места, локално от директорите на РЗИ при съгласуване с щабовете. От вчера детските градини в Свищов са затворени, а учениците от 6. до 12. клас във Варненско са онлайн. Големите класове да учат от вкъщи решиха и за областите Пазарджик, Свищов, Кюстендил, Добрич и Сливен. Решенията за училищата в много други области са факт още от миналата седмица, както и намаленото работно време на заведенията.

По-късно през деня на съвещание при премиера Бойко Борисов с представителите на НОЩ и здравния министър се разбра, че същия ден е получена доставка от 21 060 дози от ваксината на „Пфайзер”, а в петък се очакват 33 600 дози от ваксината на Модерна. Изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов посочи, че общо за март потвърдената информация от трите производителя е за около 480 000 дози. В средата на седмицата се чака становището на Европейската агенция по лекарствата относно прилагането на „АстраЗенека”.

При министър-председателя бе докладвано, че ситуацията с разпространението на коронавируса у нас и натискът върху лечебните заведения са под контрол.

Борисов изтъкна, че нашите лекари и здравни инспектори вършат огромна работа, за да имат българите нормален живот, докато другите държави в ЕС са в локдаун „Тъй като има много псевдоексперти, които дават пример с Унгария, Гърция или Сърбия, нека припомним, че мерките там са тотален локдаун – затворено всичко или почти всичко, докато в България има абсолютно нормален живот. И показателите например в Унгария са три пъти по-лоши, отколкото в България”, посочи той.

Вчера кметът на София Йорданка Фандъкова каза, че не се налага да бъдат въведени по-строги мерки в столицата. Такива биха били затварянето на фитнесите и търговските центрове, обясни тя ден по-рано.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име