Intrigi.bg Куриози Зарязани българи пускат порно за отмъщение на бившите си

Зарязани българи пускат порно за отмъщение на бившите си

485
0

Голите снимки, имената, профилите в социалните мрежи, мобилните телефони и дори местоработата. Всички тези данни за бившите си приятелки споделят зарязани българи в тайна група с над 24 хиляди членове в чат приложението telegram. Каналът се казва BG AMATEURS и в него има над 31 хиляди снимки и видеа на нищо неподозиращи жени.

Групата е създадена през февруари тази година. В нея членуват само мъже. Не може да я откриете, трябва някой да ви добави, за да станете член. Почти никой не се е записал с истинското си име, нито пък е качил своя профилна снимка. Ако човек не е в телефонния ви указател, не може да видите и мобилния му. Администраторите са стриктни и внимават в нея да не попадне жена, която може да издаде какво се случва, пише 24 часа.

Ако случайно все пак някой добави момиче, то админът му дава шанс да обясни какво точно прави в групата. Един от админите, чието име в чата е като на групата -BG AMATEURS, се обръща към тях лично, като ги тагва. “Яница, имаш шанс да останеш, ако се представиш. Давам ти време до 24:00 часа, иначе ще те пращам в БАНско да си прайш селфита”, е едно от последните съобщения към добавена жена. Заигравката с името на курортния град всъщност означава, че момичето ще бъде премахнато (от английската дума БАН – забранявам). Яница обаче не отговаря и е премахната.

Типично съобщение в чата е някой да изпрати няколко голи снимки на момиче, понякога и видео. На изображенията се виждат интимни части, специфични белези като татуировки например и дори лицата на момичетата. В клиповете няма никакви ограничения. Има както видеа на самозадоволяващи се момичета, така и брутални кадри как мъж удря и дори рита жена по време на полов акт. След това следва ново съобщение. В него се описва как се казва нищо неподозиращото момиче, дава се линк към някой от профилите му в социалните мрежи, както и мобилният му телефон.

Най-често авторите са зарязани от въпросните момичета и пускат съдържанието, което са създавали, докато са двойка. Тактиката е известна като порно за отмъщение. Друг тренд сред загореляците е да пускат скрийншот с профила на момиче и да питат дали случайно някой няма нейни голи снимки. “Имаше голи на тая и се слави, че е много долна. Някой с повече инфо и материал?”, пише админът в сряда вечерта и прилага снимка на момиче. Неочаквано обаче вместо традиционните отговори, че поне още петима следят, или някой да извади снимки, се появява познат на момичето.

“Ако искаш, мога да я питам лично и да кажа, че те интересува”, отговаря потребител с ник Джони Синс (известен порно актьор). Админът бързо се включва и отново праща автора към БАНско. При друг случай на “теч” момиче беше публикувало скрийншот на чата в личния си профил в инстаграм и се подиграваше на членовете на групата. Други момичета обаче, веднъж разбрали какво се е случило и че снимките им са изтекли в интернет, закриват профилите си в социалните мрежи. BG AMATEURS не е единствената такава група в телеграм. Има и локални, които са само за конкретен град. Те са с по-малко членове. Преди време пък се използваше платформата vola, в която всеки, дори без регистрация, можеше да качи снимки, видео и други. Самите създатели обаче спряха сайта, защото се оказа, че в цял свят той се ползва най-вече за порно за отмъщение.

То се случва в България от около 20 години. Първият случай бил през 2002 г., спомня си специалистът по киберсигурност Явор Колев, който по онова време е шеф на специализирания отдел в ГДБОП. За него дори не били използвани голи снимки, а авторът бил жена. Жертвата била бившето гадже на приятеля на момичето. То свалило снимки по бански на момичето от профили в сайтове за запознанства. Започнало да пише по форуми и да се представя за нея. Дори написало къде работи. Стигнало се дотам, че няколко души причаквали девойката пред местоработата й. Оттогава явлението не е спирало. Преди години тийнейджъри публикували клип на своя съученичка. Други момичета, след като бившите им гаджета качвали данните и снимките им в интернет, дори сменяли местожителството си и отивали да живеят в нов град, казва Колев. И посочва, че дори е имало случаи на опити за самоубийства.

Подобни клипове и снимки могат да навредят и на професионалния път на жертвите. “Още при подбора на персонал специалистите по човешки ресурси извършват проверки в интернет, гледат в социалните мрежи, пускат имената на кандитатите в търсачките”, казва Колев, който днес е шеф на киберсигурността в “Лев Инс”. Проблемът с порното за отмъщение е не само в България

То се засили многократно след началото на пандемията. Сaмo във Великобритания брoят нa жaлбитe за миналата година е с 22 нa cтo пoвeчe, oткoлкoтo прeз 2019 г. В Австралия пък скокът е 245 прoцeнтa. В oпит дa ce cпрaви с проблема aвстралийското прaвитeлcтвo oтпуcнa дoпълнитeлни 10 млн. дoлaрa бюджeт зa компанията еSаfеty, кoитo пoддържaт coбcтвeн eкип oт интeрнeт мoдeрaтoри.

Още преди пандемията обаче порното за отмъщение стана толкова популярно в световен мащаб, че държави като Италия, Израел, Германия, Англия, 40 от 50-те щата на САЩ плюс окръг Колумбия, и Австралия приеха специално законодателство срещу него. В България няма такава нормативна рамка. Затова авторите се преследват по чл. 159 от Наказателния кодекс. Той дословно гласи: “Който създава, излага, представя, излъчва, предлага, продава, дава под наем или по друг начин разпространява порнографски материал, се наказва с лишаване от свобода до една година и глоба от хиляда до три хиляди лева”.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име