Intrigi.bg Актуално Заради фалшиво положителните тестове при шофьорите: Лабораторията на ВМА минава в 24-часов...

Заради фалшиво положителните тестове при шофьорите: Лабораторията на ВМА минава в 24-часов режим

225
0

Войната с пияните и дрогираните шофьори е пред нова фаза. До два месеца лабораторията във ВМА ще заработи на 24-часов режим от февруари, предаде БТВ.

За целта ще бъдат назначени и обучени и нови служители, за да се обработят по-бързо стотиците залежали проби за наркотици, резултата от които шофьори чакат с месеци.

Към момента пробите, които са в лабораторията, са 860. Обикновено забавяне има при резултатите за наркотици.

Ивайло Иванов е шофьор от години. В по-голямата част от работния си ден е зад волана. Неведнъж са му правили тестове за алкохол и наркотици.

„Само на улицата са ми правили, но кръв не съм давал“, посочи той и допълни, че никога не е имал положителен резултат.

Въпреки това знае, че някои лекарства могат да дадат фалшиво положителен резултат и да остане без книжка, докато излезе резултатът от кръвната му проба.

„Проблем е. Ако ми се случи на мен, ще е много неприятно. От това ми зависи работата“, коментира Ивайло Иванов.

През 2023 година в лабораторията на ВМА в София са изготвени над 2000 проби за алкохол и наркотици. Други 860 все още чакат да бъдат изследвани. За да се справят със забавянето, преди 3 месеца държавата пое ангажимент – лабораторията да заработи денонощно и да има нова апаратура. Процесът вече е в ход.

От началото на януари в лабораторията ще започнат работа и нови специалисти. Общо шест са допълнителните специалисти, които ще бъдат назначени.

„Очаква се да заработят на денонощен режим, когато получат апарата, за който говоря и смятам, че бързо ще излезем от ситуацията, а именно – да нямаме забавяне от повече от 6 месеца“, посочи министърът на вътрешните работи Калин Стоянов.

В момента в лабораторията на ВМА се обработват по около 50 проби седмично.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име